Rico Engelbarts
29/11/2018 19:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/11/2018 19:10

Zuid-Korea onderzoekt integratie blockchain in huidig online stemsysteem

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
zuid-korea_onderzoekt_integratie_blockchain_in_huidig_online_stemsysteem

Zuid-Korea gaat volgende maand proeven doen met een blockchain-systeem dat ontworpen is om meer betrouwbaarheid en veiligheid te bieden bij het online uitbrengen van stemmen. Mocht de proef succesvol zijn zou stemmen via een blockchain realiteit kunnen worden in het Noordoost-Aziatische land. Dat kondigde de Koreaanse National Election Commission (NEC) aan op woensdag 28 november.
De NEC meldde dat de proef in december zal beginnen met de hulp van het Koreaanse Ministerie van Wetenschap en ICT. Het reeds bestaande online stemsysteem, K-voting genoemd, wordt naar verluidt gebruikt door 5,64 miljoen Koreanen, maar er zijn zorgen over de kwetsbaarheid voor hackaanvallen en verkiezingsfraude. Het gebruik van blockchain-technologie zou die zorgen grotendeels weg moeten nemen en de veiligheid en betrouwbaarheid van de online stemdienst moeten verbeteren.
De uitkomst van de stemmen zouden volgens de NEC “geloofwaardiger” zijn met het gebruik van het voorgestelde blockchain-systeem, omdat het “bijna onmogelijk is” om resultaten te manipuleren en verkiezingskandidaten en waarnemers directe toegang tot de stemgegevens hebben. Kim Jeong-Won van het Ministerie van Wetenschap en ICT, zei het volgende:

We verwachten dat het op blockchain gebaseerde stemsysteem de betrouwbaarheid van stemmen zal verbeteren. Het ministerie blijft de toepassing van blockchain-technologie verder ondersteunen om het gebruik ervan op gebieden die betrouwbaarheid vereisen te stimuleren.

Mocht de proef, die uitgevoerd zal worden bij een online enquête van de Seoul National University’s Blockchain Society, goed verlopen kan blockchain geïntegreerd worden in het huidige K-voting en daarmee hoopt de NEC een basis te creëren voor toekomstige online stemsystemen.
Hoewel blockchain-technologie klinkt als een ideale oplossing om online verkiezingen veiliger te maken, gaven drie onderzoekers van het Initiative for CryptoCurrencies and Contracts (IC3) vorige maand aan dat het stemmen via internet niet beter of veiliger zal worden met behulp van blockchain.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie