Rico Engelbarts
23/10/2018 06:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2018 06:35

IC3 onderzoek: blockchain maakt stemmen niet veiliger of beter

Nieuws

Drie onderzoekers van het Initiative for CryptoCurrencies and Contracts (IC3) geven aan dat stemmen via het internet, niet beter of veiliger zal worden met behulp van blockchain-technologie, zoals sommigen beweren. Dat meldt de Business Insider UK.
Veel overheden en bedrijven kijken naar blockchain-technologie om het stemproces te verbeteren. Stemmen zou via het internet makkelijker en sneller zijn, het zou daarnaast ook de opkomst kunnen verhogen.
De drie onderzoekers geven aan dat zij bekend zijn met blockchain-technologie en de voordelen ervan. Zij zeggen dat blockchain voor veel industrieën goed uit kan pakken. Het kan processen transparanter maken waardoor de gegevens in een proces moeilijker te vervalsen zijn. Zij noemen als voorbeeld opleidingsniveaus, landeigendom en de oorsprong van voedselproducten.
Blockchain klinkt als de ideale oplossing om stemmen via het internet veiliger te maken. Data kan niet veranderd worden en gemakkelijk geverifieerd worden. Meerdere kopieën van de data zullen verspreid opgeslagen worden, wat fraude tegen gaat. Toch denken de onderzoekers dat blockchain een slecht idee is. De voornaamste reden die wordt gegeven is dat, hoewel de blockchain misschien veilig is, de computers en telefoons waarmee gestemd wordt dat lang niet altijd zijn. Middels per ongeluk gedownloade malware is het bijvoorbeeld mogelijk om een ingevoerde stem, voordat deze de blockchain bereikt, op het laatste moment te veranderen. Zo worden er gemanipuleerde stemmen opgeslagen op een veilige blockchain.
Een ander probleem dat de onderzoekers aangeven is dat het mogelijk wordt om stemmen te kopen. Momenteel is dat moeilijk omdat het bijna onmogelijk is om na te gaan op wie iemand daadwerkelijk gestemd heeft. Tevens staan er zware straffen op. Met stemmen via het internet wordt dat een stuk gemakkelijker. Software kan namelijk wiskundig bewijzen wie op wie gestemd heeft. 
Volgens de onderzoekers geven bedrijven en overheden mensen een vals gevoel van zekerheid. Blockchain lijkt stemmen veiliger te maken, maar het tegenovergestelde is wellicht waar. Ronald Rivest, een bekende cryptograaf, heeft al eerder gezegd dat stemmen te belangrijk is om online te laten plaatsvinden:

De beste praktijken voor internetstemmen zijn als de beste praktijken voor rijden onder invloed – er is geen veilige manier om ze te doen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Advertentie
crypto-insiders-icon