IC3 onderzoek: blockchain maakt stemmen niet veiliger of beter

Array

Drie onderzoekers van het Initiative for CryptoCurrencies and Contracts (IC3) geven aan dat stemmen via het internet, niet beter of veiliger zal worden met behulp van blockchain-technologie, zoals sommigen beweren. Dat meldt de Business Insider UK.

Veel overheden en bedrijven kijken naar blockchain-technologie om het stemproces te verbeteren. Stemmen zou via het internet makkelijker en sneller zijn, het zou daarnaast ook de opkomst kunnen verhogen.

- Advertentie -

De drie onderzoekers geven aan dat zij bekend zijn met blockchain-technologie en de voordelen ervan. Zij zeggen dat blockchain voor veel industrieën goed uit kan pakken. Het kan processen transparanter maken waardoor de gegevens in een proces moeilijker te vervalsen zijn. Zij noemen als voorbeeld opleidingsniveaus, landeigendom en de oorsprong van voedselproducten.

Blockchain klinkt als de ideale oplossing om stemmen via het internet veiliger te maken. Data kan niet veranderd worden en gemakkelijk geverifieerd worden. Meerdere kopieën van de data zullen verspreid opgeslagen worden, wat fraude tegen gaat. Toch denken de onderzoekers dat blockchain een slecht idee is. De voornaamste reden die wordt gegeven is dat, hoewel de blockchain misschien veilig is, de computers en telefoons waarmee gestemd wordt dat lang niet altijd zijn. Middels per ongeluk gedownloade malware is het bijvoorbeeld mogelijk om een ingevoerde stem, voordat deze de blockchain bereikt, op het laatste moment te veranderen. Zo worden er gemanipuleerde stemmen opgeslagen op een veilige blockchain.

Een ander probleem dat de onderzoekers aangeven is dat het mogelijk wordt om stemmen te kopen. Momenteel is dat moeilijk omdat het bijna onmogelijk is om na te gaan op wie iemand daadwerkelijk gestemd heeft. Tevens staan er zware straffen op. Met stemmen via het internet wordt dat een stuk gemakkelijker. Software kan namelijk wiskundig bewijzen wie op wie gestemd heeft. 

Volgens de onderzoekers geven bedrijven en overheden mensen een vals gevoel van zekerheid. Blockchain lijkt stemmen veiliger te maken, maar het tegenovergestelde is wellicht waar. Ronald Rivest, een bekende cryptograaf, heeft al eerder gezegd dat stemmen te belangrijk is om online te laten plaatsvinden:

De beste praktijken voor internetstemmen zijn als de beste praktijken voor rijden onder invloed – er is geen veilige manier om ze te doen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...