Kevin Schijven Kevin Schijven
13/12/2020 14:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2020 14:22

Zweden overweegt overstap naar e-krona en start nieuw onderzoek naar de CBDC

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Zweden overweegt overstap naar e-krona en start nieuw onderzoek naar de CBDC

Ook Zweden overweegt over te stappen naar het gebruik van digitale valuta. Het land heeft onlangs een nieuw onderzoek gestart naar de adoptie van de e-krona, de central bank digital currency (CBDC) van Zweden. Dat meldt Bloomberg op 11 december:


CBDC’s zijn zogeheten stablecoins, oftewel cryptocurrencies die gebonden zijn aan de waarde van een andere valuta of activa. In het geval van de e-krona zal dat natuurlijk de Zweedse kroon zijn.
Per Bolund, de Zweedse minister van Financiële Markten, meldt dat de Riksbank, de centrale bank van Zweden en een van de oudste banken ter wereld, een evaluatieproces is gestart naar de e-krona onder leiding van Anna Kinsberg Batra, de voormalig voorzitter van de Riskbank.
De verwachting is dat het onderzoek echter pas eind november 2022 afgerond zal zijn. Oorspronkelijk wilde de bank de e-krona nog voor 2021 lanceren. Per Bolund zegt:

“Het is cruciaal dat de gedigitaliseerde betaalmarkt veilig functioneert en voor iedereen beschikbaar is. Afhankelijk van hoe een digitale valuta is ontworpen en welke technologieën worden gebruikt, kan het grote gevolgen hebben voor het hele financiële systeem.”

Zweden is een van de eerste landen ter wereld die een CBDC onderzoekt, nieuws kwam hierover al in 2018 naar buiten. Onlangs werden de Bahama’s het eerste land ter wereld die een CBDC daadwerkelijk hebben gelanceerd: de sand dollar. De verwachting is dat China wellicht rond de Olympische Winterspelen in Peking in februari 2022 zijn e-yuan zal lanceren
Zweden loopt al enige tijd voorop als het gaat om betalingen zonder contant geld. Het gebruik van contant geld is dit jaar door de coronapandemie nog verder afgenomen in het land. Naar schattingen van de Riksbank worden minder dan 10% van alle betalingen nog in Zweden met contant geld uitgevoerd.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie