Koop nu het goedkoopst bitcoin bij Bitvavo

Centrale bank Zweden onthult plannen voor nationale digitale currency e-krona

De Sveriges Riksbank, de centrale bank van Zweden, heeft haar plannen aangekondigd om volgend jaar een proefprogramma op te starten voor een digitale versie van de Zweedse kroon. Zweden loopt voorop in het realiseren van een contantloze samenleving en met het proefprogramma bereidt de Riksbank zich voor om de digitale currency, de e-krona genaamd, binnen enkele jaren te lanceren.

In Zweden verloopt het grootste gedeelte van alle betalingen al contantloos en twee jaar geleden werd amper 1% van de waarde van alle betalingen betaald in munt- of briefgeld en er wordt verwacht dat dit percentage verder af zal dalen tot 0,5% in de komende jaren. Verschillende Zweedse banken werken niet eens meer met contant geld, wat bij enkele bevolkingsgroepen, voornamelijk bepaalde ouderen die moeite hebben om te gaan met technologische ontwikkelingen, problemen op kan leveren.

- Advertentie -

Daarom zal de e-krona, als het aan de Riksbank ligt, aanvankelijk iets zijn dat naast contant geld gebruikt kan worden maar op den duur hét primaire financiële instrument van Zweden zijn. De Riksbank zegt daarover het volgende:

Er zijn momenteel groepen in de samenleving die problemen ondervinden nu het gebruik van contant geld afneemt, omdat zij het om de een of andere reden moeilijk vinden om digitale betalingen te verrichten. Dergelijke groepen zijn ouderen, gehandicapten of mensen die om andere redenen geen toegang hebben tot andere betaalmiddelen dan contanten. Aangezien niet kan worden verwacht dat de particuliere markt volledig voor deze groepen zorgt, kan de staat ervoor kiezen om er een grotere verantwoordelijkheid voor te nemen. Dit zou bijvoorbeeld gedaan kunnen worden door een eenvoudige en gebruiksvriendelijke e-krona te ontwikkelen of door strengere regulatie zodat de particuliere sector meer verantwoordelijkheid moet nemen.

Mocht het proefprogramma goed verlopen, hoopt de centrale bank de e-krona voor 2021 te lanceren. Hiervoor heeft het wel eerst de goedkeuring van het Zweedse parlement voor nodig.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.314,50 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.347,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€11.370,90 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.372,70 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.385,70 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.314,50 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.347,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€11.370,90 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.372,70 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.385,70 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin bulls zetten door!

Daar was 'ie dan, de expansie van de beweging die afgelopen 8 oktober werd ingezet. Alle ingrediënten zijn momenteel aanwezig om de bitcoin koers...