Rico Engelbarts
28/10/2018 10:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2018 10:23

Centrale bank Zweden onthult plannen voor nationale digitale currency e-krona

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
centrale_bank_zweden_onthult_plannen_nationale_digitale_currency_e-krona

De Sveriges Riksbank, de centrale bank van Zweden, heeft haar plannen aangekondigd om volgend jaar een proefprogramma op te starten voor een digitale versie van de Zweedse kroon. Zweden loopt voorop in het realiseren van een contantloze samenleving en met het proefprogramma bereidt de Riksbank zich voor om de digitale currency, de e-krona genaamd, binnen enkele jaren te lanceren.
In Zweden verloopt het grootste gedeelte van alle betalingen al contantloos en twee jaar geleden werd amper 1% van de waarde van alle betalingen betaald in munt- of briefgeld en er wordt verwacht dat dit percentage verder af zal dalen tot 0,5% in de komende jaren. Verschillende Zweedse banken werken niet eens meer met contant geld, wat bij enkele bevolkingsgroepen, voornamelijk bepaalde ouderen die moeite hebben om te gaan met technologische ontwikkelingen, problemen op kan leveren.
Daarom zal de e-krona, als het aan de Riksbank ligt, aanvankelijk iets zijn dat naast contant geld gebruikt kan worden maar op den duur hét primaire financiële instrument van Zweden zijn. De Riksbank zegt daarover het volgende:

Er zijn momenteel groepen in de samenleving die problemen ondervinden nu het gebruik van contant geld afneemt, omdat zij het om de een of andere reden moeilijk vinden om digitale betalingen te verrichten. Dergelijke groepen zijn ouderen, gehandicapten of mensen die om andere redenen geen toegang hebben tot andere betaalmiddelen dan contanten. Aangezien niet kan worden verwacht dat de particuliere markt volledig voor deze groepen zorgt, kan de staat ervoor kiezen om er een grotere verantwoordelijkheid voor te nemen. Dit zou bijvoorbeeld gedaan kunnen worden door een eenvoudige en gebruiksvriendelijke e-krona te ontwikkelen of door strengere regulatie zodat de particuliere sector meer verantwoordelijkheid moet nemen.

Mocht het proefprogramma goed verlopen, hoopt de centrale bank de e-krona voor 2021 te lanceren. Hiervoor heeft het wel eerst de goedkeuring van het Zweedse parlement voor nodig.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie