Rico Engelbarts
12/06/2018 19:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/06/2018 19:22

Zwitsers referendum over “soeverein geld” dat commentatoren vergelegen met Bitcoin

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
zwitsers_referendum_over_soeverein_geld_dat_commentatoren_vergelijken_met_bitcoin

Zwitserland heeft zondag 10 juni tegen het zogenaamde “soevereine geld” gestemd in een referendum waarin een financieel systeem voorgesteld werd dat door meerder commentatoren vergeleken werd met Bitcoin (BTC).
Soeverein geld is een initiatief dat de centrale bank van het land uitsluitende zeggenschap zou geven over het creëren van geld, in plaats van commerciële banken door te laten gaan met het “creëren” van geld voor krediet- een leen-doeleinden.
Tegen het Zwitserse referendum, dat ongeveer 500.000 (25%) bevestigende stemmen kreeg, werd bezwaar gemaakt door de centrale bank van Zwitserland, die verklaarde dat een instemming haar werk “aanzienlijk moeilijker” gemaakt zou hebben.
Volgens Beat Weber van de Oostenrijkse Nationale Bank schreef Bloomberg, dat het idee van soeverein geld (Vollgeld in het Duits) vergeleken kan worden met het gebruik van BTC, of andere cryptocurrencies als een niet op schulden gebaseerd economisch systeem.
Volgens Weber komen de overeenkomsten tussen BTC en soeverein geld, wat de mogelijkheid van commerciële banken weg zou nemen om geld te creëren in de vorm van het verstrekken van leningen zonder noodzakelijkerwijs over het kapitaal te beschikken, voort uit de implicatie dat voor beide systemen “geld niet veilig is tenzij het niet langer een vordering op een uitgever is”. Weber:

De achterliggende gedachte is dat handelswaar-achtig geld het individuele bezit van geld mogelijk zou maken zonder afhankelijkheid van een uitgever die plotseling niet meer in staat is zijn belofte waar te maken.

Emma Dawnay, bestuurslid van de groep MoMo, die verantwoordelijk was voor de komst van het referendum, vertelde Forbes gisteren, 11 juni, dat crypto “gebruikt had kunnen worden onder het systeem dat we voorstelden”:

Cryptocurrency en de blockchain zien er uit als iets waar we naartoe gaan

Dawnay voegde eraan toe dat, hoewel het idee van het soevereine geld om dit moment niet zal worden aangenomen, “blockchain-technologie een manier zou kunnen zijn hoe de Zwitserse regering zou kunnen proberen om schuldenvrij nieuw geld in de economie te brengen”.
Zwitserland wordt ook wel de “crypto-natie” genoemd, dankzij de crypto-hub in Zug en haar vriendelijke belastingwetten die crypto-gerelateerde bedrijven aantrekken. Vorige week kondigde Zug aan dat het deze zomer een gemeentelijk proef-referendum met behulp van blockchain uit zal voeren, waarbij de inwoners kunnen stemmen met hun smartphones.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie