Rico Engelbarts
11/06/2018 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2018 14:39

“Crypto Valley” van Zwitserland klaar om stemmen via blockchain te testen

Nieuws

Inwoners van de Zwitserse stad Zug zullen deze maand het eID-systeem van de stad gebruiken om op hun smartphones te stemmen als onderdeel van een op blockchain gebaseerde stemtest. aldus de nationale omroep SRG SSR. Van 25 juni tot 1 juli zullen bewoners de app downloaden om zich te registreren om te stemmen.
De stad, de thuishaven van wat bekend staat als de “Crypto Valley” vanwege haar vele blockchain-startups, heeft afgelopen november haar eID-systeem opgezet en heeft al bijna 200 gebruikers. Zug accepteert al cryptocurrencies om te betalen voor sommige stadsdiensten.
Kiezers stemmen voor verschillende kwesties
Kiezer zullen gevraagd worden of zij van mening zijn dat digitale identificaties gebruikt moeten worden voor het betalen van parkeertarieven en om bibliotheekboeken te lenen. Ook zullen ze de keuze hebben of de digitale ID’s gebruikt moeten worden voor toekomstige referenda of niet.
De resultaten van de stemmen zijn niet bindend, omdat de enquête slechts een test is. De stad probeert te bepalen of blockchain-technologie op grotere schaal kan worden toegepast.
De stad lanceerde de eID’s afgelopen najaar om op proefbasis digitale toegang voor diensten te verlenen. De test gaf gebruikers volledige controle over hun gegevens.
De stem-proef zal de eerste elektronische polling test in Zwitserland zijn. De regering wil dat tweederde van de kantons van het land eind volgend jaar elektronisch stemmen aanbiedt.
Digitale ID-systemen winnen terrein
Het elektronische ID-systeem van Zug is niet het enige dergelijke systeem in Zwitserland.
Een ander eID-systeem in het kanton Schaffhausen, gelanceerd met de hulp van Procivis, staat echter niet op een blockchain. Dit systeem, dat gelanceerd wordt na een test die in december is gestart, biedt via de smartphone toegang tot belastingen, verkeersinformatie, kinderbescherming en andere zaken. Die toegang zal ook aan bedrijven verleend worden.
Daarnaast is vorig jaar ook een nationaal digitaal ID-systeem met de naam SwissSign gelanceerd door een particulier consortium bestaande uit banken, verzekeringsmaatschappijen, een effectenbeurs, Swiss Post en de Zwitserse federale spoorwegen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie