Ivo Melchers Ivo Melchers
12/04/2023 08:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2023 08:45

Centrale bank Montenegro gaat samenwerken met Ripple

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Encuesta de Ripple: 97% de las empresas de pago creen en criptomonedas

Foto: Paparacy/Shutterstock

De Centrale Bank van Montenegro (CBCG) is een samenwerking aangegaan met Ripple om een strategie te ontwikkelen voor de lancering van een digitale valuta in het land, mogelijk een Central Bank Digital Currency (CBDC) of een stablecoin.

Het land gebruikt de euro sinds de introductie in 2002 als munteenheid, ondanks het feit dat het geen deel uitmaakt van de eurozone.

Ripple rechtszaak update: Waakhond licht miljardenboete voor XRP toe
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Samenwerking met Ripple voor CBDC

Volgens een persbericht sluit de samenwerking aan bij de doelstellingen van de centrale bank, gericht op het verder digitaliseren van de financiële dienstensector in het land en het verlenen van toegang aan haar burgers tot een verbeterde digitale wereld.

De Centrale Bank van Montenegro gaat hiermee de Europese Centrale bank en een lijst van meer dan honderd andere landen achterna die CBDC’s momenteel aan het onderzoek zijn voor meerdere use cases, waaronder efficiënte cross-border betalingen, het huidige monetaire beleid, bredere financiële inclusie en verbeterde betalingsbeveiliging.

Radoje Zugic, gouverneur van CBCG, gaf aan dat de centrale bank zal gaan samenwerken met de regering van het land en haar academische wereld om de functionaliteit en het potentieel van de blockchain te testen die voor het project zal worden gebruikt.

Ook merkte hij op dat de CBCG de voordelen en risico’s van CBDC’s of nationale stablecoins zal analyseren met betrekking tot de beschikbaarheid van elektronische betaalmiddelen, veiligheid, efficiëntie, naleving van regelgeving en vooral de bescherming van de rechten en privacy van eindgebruikers.

James Wallis, vicepresident van RippleX voor betrokkenheid bij centrale banken en CBDC’s, zei het volgende over de nieuwe samenwerking:

‘’We zijn verheugd dat CBCG Ripple heeft gekozen om te helpen bij de lancering van zijn eerste digitale valuta en om de belangrijkste financiële doelstellingen van het landen verder aan te pakken.’’

Wallis gaf verder nog aan dat het project deze maand van start zal gaan en dat we later in het jaar meer details kunnen verwachten over het project.

Advertentie

Stijging XRP werd gedreven door particuliere beleggers

In de laatste anderhalve week van maart schoot de token van Ripple, XRP, met maar liefst 50% de lucht in. Volgens een analyse van Kaiko, een in Parijs gevestigde aanbieder van cryptogegevens, waren het vooral particuliere investeerders die bijdroegen aan deze stijging. Tegelijkertijd zouden de whales juist voor verkoopdruk binnen de markt hebben gezorgd.

XRP wist beter te presteren dan andere cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) doordat investeerders hopen en speculeren op een positieve uitkomst van Ripple in de slepende rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Comission (SEC).

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie