Simon Bosch Simon Bosch
09/07/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2023 15:00

Ripple deelt hoe het de vastgoedmarkt wil gaan revolutioneren

Nieuws
Ripple deelt hoe het de vastgoedmarkt wil gaan revolutioneren

Foto: Lea Rae/Shutterstock

Ripple heeft een hoop plannen in de crypto-industrie, zo heeft het naast de XRP Ledger (XRPL) ook een privaat netwerk voor Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Blijkbaar heeft dit netwerk meer doeleinden dan alleen CBDC’s huisvesten. Ripple wil er vastgoed op ‘tokenizen’.

Bitcoin koers verlaat ‘gevarenzone’, analist voorspelt saaie periode
Bitcoin koers verlaat 'gevarenzone', analist voorspelt saaie periode

Ripple wil vastgoed op CBDC ledger zetten

Dat verklaart Antony Welfare, CBDC-adviseur bij Ripple. Zijn team richt zich momenteel op het bedenken van nuttige gebruiksdoelen voor CBDC’s en stablecoins. Op Twitter vertelt de topman dat hij afgelopen week op de CEE FinTech-conferentie te vinden was. Hier heeft hij naast het huisvesten van nationale valuta twee andere praktische gebruiksdoelen gedeeld, namelijk het tokenizen van vastgoed en een soort leningprotocollen.

Ripple heeft al een proefproject opgezet in Hong Kong, dat al werkt aan een zogenaamde ‘e-HKD’ (de volledig digitale Hong Kong dollar). Het concept combineert het tokenizen van vastgoed met een leningprotocol, zodat gebruikers vastgoed kunnen tokenizen in ruil voor onderpand voor leningen.

Het leningprotocol is mogelijk niet een Decentralized Finance (DeFi) project zoals je dat gewend bent in crypto-land. De ‘CBDC ledger’ van Ripple is namelijk permissioned. Dat betekent wellicht dat het bijbehorende leningprotocol meer weg heeft van de diensten van een reguliere bank dan van een decentrale blockchain. Opvallend genoeg gaat het dus niet om de XRP Ledger (XRPL).

Advertentie

Vastgoed tokenizen is populair

Veel mensen zien vastgoed als dé investering, maar dan nog moet niet worden onderschat hoe groot deze markt is. Volgens Visual Capitalist werd de waarde van de markt in 2022 op 326 biljoen dollar geschat – dat is 326.000 miljard dollar.

Vastgoed is dan ook een populair doelwit in de crypto-industrie. In het Verenigd Koninkrijk werd in 2022 een enorm landhuis aangeboden voor een bodemprijs om het idee van het kopen van vastgoed op de blockchain te stimuleren. Ook laten sommige vastgoedbeheerders je je huur betalen in bitcoin (BTC).

De Amerikaanse investeringsbank Citigroup verwacht dat tegen 2030 al biljoenen dollars aan activa op de blockchain zullen staan. Vermoedelijk zal vastgoed daar een aardig deel van vertegenwoordigen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Advertentie