Robin Hazekamp Robin Hazekamp
17/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2023 06:00

Ripple gaat samen met Colombia nationale digitale valuta testen

Nieuws
Ripple verwacht snelle terugkeer XRP bij banken

Foto: Am.uhrinova/Shutterstock

Ripple, het bedrijf achter XRP, gaat een samenwerking met de centrale bank van Colombia aan om blockchain technologie uit te testen. Het programma dient als pilot voor onderzoek naar omvangrijke betalingen via het central bank digital currency (CBDC) platform van Ripple.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ripple en Colombia beginnen experiment

Op 15 juni 2023 liet Ripple in een persbericht weten de samenwerking aan te gaan met Banco de la República, de centrale bank van Colombia. De centrale bank zal samen met Colombia’s Ministerie van Informatie en Communicatietechnologieën de test uitvoeren. 

De pilot is het derde onderdeel van een experiment dat het ministerie uitvoert met blockchain-technologie en zal tot eind 2023 duren. Volgens het persbericht is het doel van dit plan om informatie te vergaren. De data kan vervolgens gebruikt worden om het publiek en instanties over blockchain-technologie te onderwijzen. Het lijkt erop dat de nationale bank van Colombia met het stappenplan probeert om de economie klaar te stomen voor een CBDC als nationale valuta. 

CBDC’s zijn digitale versies van overheidsmunten. Veel centrale banken werken momenteel aan een digitale versie van hun nationale munt. Doordat het geld gedigitaliseerd is, kunnen banken makkelijker maatregelen nemen. Ripple heeft een CBDC platform dat is gebaseerd op de XRP Ledger. Op het CBDC platform van Ripple kunnen banken hun eigen CBDC’s maken. Met het platform hoopt Ripple marktleider te worden op het gebied van CBDC’s. Sinds de lancering van Ripple’s CBDC platform in mei 2023 zijn al vier landen een pilot begonnen om een CBDC van Ripple’s platform te implementeren. Colombia is het vijfde land dat met experimenteren begint.

Advertisement

CBDC controverse

Niet iedereen is positief over CBDC’s. De digitale valuta is gecentraliseerd gezien het in beheer is van de centrale bank. Er zijn grote zorgen dat centrale banken hiermee een grote inbreuk op de financiële privacy van mensen kan maken doordat alle transacties worden opgelagen. De anonimiteit van contantgeld lijkt hiermee te verwijdenen.

Toch lijken steeds meer grote bedrijven het te omarmen. De CEO van Visa bijvoorbeeld uitte tijdens een conferentie zijn mening over CBDC’s. Volgens hem gaan ze “een betekenisvolle rol” innemen in de toekomst van onze economieën. Ook noemde hij CBDC’s “een gezonde concurrentie voor ons bedrijf.”

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement