Robin Hazekamp Robin Hazekamp
17/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2023 06:00

Ripple gaat samen met Colombia nationale digitale valuta testen

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple verwacht snelle terugkeer XRP bij banken

Foto: Am.uhrinova/Shutterstock

Ripple, het bedrijf achter XRP, gaat een samenwerking met de centrale bank van Colombia aan om blockchain technologie uit te testen. Het programma dient als pilot voor onderzoek naar omvangrijke betalingen via het central bank digital currency (CBDC) platform van Ripple.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ripple en Colombia beginnen experiment

Op 15 juni 2023 liet Ripple in een persbericht weten de samenwerking aan te gaan met Banco de la República, de centrale bank van Colombia. De centrale bank zal samen met Colombia’s Ministerie van Informatie en Communicatietechnologieën de test uitvoeren. 

De pilot is het derde onderdeel van een experiment dat het ministerie uitvoert met blockchain-technologie en zal tot eind 2023 duren. Volgens het persbericht is het doel van dit plan om informatie te vergaren. De data kan vervolgens gebruikt worden om het publiek en instanties over blockchain-technologie te onderwijzen. Het lijkt erop dat de nationale bank van Colombia met het stappenplan probeert om de economie klaar te stomen voor een CBDC als nationale valuta. 

CBDC’s zijn digitale versies van overheidsmunten. Veel centrale banken werken momenteel aan een digitale versie van hun nationale munt. Doordat het geld gedigitaliseerd is, kunnen banken makkelijker maatregelen nemen. Ripple heeft een CBDC platform dat is gebaseerd op de XRP Ledger. Op het CBDC platform van Ripple kunnen banken hun eigen CBDC’s maken. Met het platform hoopt Ripple marktleider te worden op het gebied van CBDC’s. Sinds de lancering van Ripple’s CBDC platform in mei 2023 zijn al vier landen een pilot begonnen om een CBDC van Ripple’s platform te implementeren. Colombia is het vijfde land dat met experimenteren begint.

Advertentie

CBDC controverse

Niet iedereen is positief over CBDC’s. De digitale valuta is gecentraliseerd gezien het in beheer is van de centrale bank. Er zijn grote zorgen dat centrale banken hiermee een grote inbreuk op de financiële privacy van mensen kan maken doordat alle transacties worden opgelagen. De anonimiteit van contantgeld lijkt hiermee te verwijdenen.

Toch lijken steeds meer grote bedrijven het te omarmen. De CEO van Visa bijvoorbeeld uitte tijdens een conferentie zijn mening over CBDC’s. Volgens hem gaan ze “een betekenisvolle rol” innemen in de toekomst van onze economieën. Ook noemde hij CBDC’s “een gezonde concurrentie voor ons bedrijf.”

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat
XRP stijgt 40% in
XRP stijgt 40% in “meest significante uitbraak in crypto-geschiedenis”
Advertentie