Erik Juffermans Erik Juffermans
25/01/2023 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2023 19:15

XRP houders doelwit nieuwe scam via neppe Ripple en Binance websites

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP houders doelwit nieuwe scam via neppe Ripple en Binance websites

Foto: Edaccor/Shutterstock

Er duiken grootschalig nieuwe scam praktijken op die gericht zijn op XRP eigenaren. De oplichters doen zich voor als bedrijven als Ripple en Binance en beloven hoge beloningen voor staking aan mensen die zich aanmelden. Via namaak websites, die bijna identiek zijn aan de echte versies, worden slachtoffers in de luren gelegd.

Ripple (XRP) neemt crypto bewaardienst over in strategische zet
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Neppe Ripple en Binance websites

De neppe websites moedigen XRP bezitters aan om hun XRP te staken. Hiervoor worden onrealistisch hoge beloningen beloofd; tot wel 31% rendement per jaar. Daarnaast worden slachtoffers onder druk gezet door beweringen die menen dat alleen de eerste tienduizend aanmeldingen in aanmerking komen.

De websites verschillen bijna niks van de originele websites van Ripple en Binance. Zelfs de lettertypes komen overeen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van domeinnamen uit meerdere landen om zoveel mogelijk verschillende mensen te kunnen bereiken.

Met phishing mails worden slachtoffers naar de neppe websites geleid om vervolgens hun XRP naar frauduleuze contracten over te maken. Afgelopen weekend bracht een Twitteraar de scam praktijken onder de aandacht via Twitter.

“Stuur je XRP niet naar onbekende adressen, en controleer altijd het adres om te kijken of het een legitieme website is.”

Wees alert!

De keuze van de scammers om XRP te gebruiken in deze neppe staking scam is opmerkelijk. Het is namelijk helemaal niet mogelijk om XRP te staken. Om gestaket te kunnen worden moet een netwerk gebruik maken van een proof of stake systeem. Voorbeelden hiervan zijn Ethereum (ETH) en Cardano (ADA).

In crypto land zijn de risico’s groot. Frauduleuze partijen liggen constant op de loer om onwetende investeerders hun bezit afhandig te maken. Controleer daarom alles extra goed, zeker als het gaat om het versturen van assets. Zoals eerder vermeld wekken de XRP phishers de indruk dat er haast bij geboden is. Dit is vaak al een groot waarschuwingsteken. Kijk bij twijfel alles nog even rustig na, of neem contact op met iemand die meer kennis over een betreffend onderwerp heeft.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie