Roy van Krieken Roy van Krieken
12/01/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 06:00

3 manieren waarop crypto scammers te werk gingen in 2022

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoe een senior bijna 2 ton verloor in een online bitcoin scam

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Blockchain security-bedrijf SlowMist heeft een nieuw rapport opgesteld over crypto oplichting. In het rapport stelt SlowMist een aantal manieren aan het licht waarop oplichters en andere kwaadwillenden te werk zijn gegaan in 2022. Het gaat hier om onder meer over kwaadaardige browser bookmarks, ordinaire rug pulls en Trojan malware die werd verspreid via Discord.

Omzet van Solana neemt keihard toe, +4.100% in één jaar
Omzet van Solana neemt keihard toe, +4.100% in één jaar

Crypto Scammers in 2022

SlowMist heeft 303 verschillende incidenten onder loep genomen. Volgens het onderzoek bestond 31,6% van alle incidenten uit zogeheten phishing scams en rug pulls

Rug pulls

Een rug pull is een vorm van oplichting waarbij een project wordt gepromoot als een nieuwe koerswinnaar, maar ondertussen hebben betrokkenen bij het project al grootschalig ingeslagen. Op het moment dat de koers begint te stijgen dumpen de oprichters al hun tokens waardoor de koers totaal instort en ingestapte investeerders met gebakken lucht overblijven.

Een van de bekendste rug pulls van 2022 was Squid Game (SQUID). Hier gingen vele miljoenen verloren.

Bookmark phishing

Een van de phishing strategieën die door SlowMist is opgemerkt maakt gebruik van ‘bookmark managers’, een functie in vrijwel elke internetbrowser. SlowMist zegt dat oplichters deze misbruiken om uiteindelijk toegang te krijgen tot het Discord account van een projecteigenaar.

“Door JavaScript-code in bookmarks in te voegen via deze phishing pagina’s, kunnen aanvallers mogelijk toegang krijgen tot de informatie van een Discord gebruiker en de machtigingen van het account van een projecteigenaar overnemen.”

Vervolgens kunnen de daders via het Discord account van een projecteigenaar allerlei misleidende berichten delen. Deze berichten hebben veelal uiteraard het doel om onwetende crypto gebruikers hun geld afhandig te maken.

Trojan horse

Een andere veelgebruikte manier zijn zogeheten ‘Torjan’ aanvallen. Hierbij wordt een kwaadaardig computerprogramma ingezet. Volgens SlowMist vindt een ‘Trojan’ aanval meestal plaats via privéberichten op Discord waar de aanvaller hun slachtoffers uitnodigt om deel te nemen aan het testen van bijvoorbeeld een nieuw project en vervolgens een programma stuurt in de vorm van een uitvoerbaar bestand.

Nadat het programma is gedownload, scant deze Trojan het naar bestanden met sleutelzinnen als “wallet” en “private key” en uploadt deze terug naar de dader met alle gevolgen van dien.

Scammers zullen ongetwijfeld ook in 2023 veelvuldig actief zijn. Wees dus ten alle tijden op je hoede, vooral als je je op sociale media zoals Discord begeeft!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie