Roy van Krieken Roy van Krieken
12/01/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 06:00

3 manieren waarop crypto scammers te werk gingen in 2022

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoe een senior bijna 2 ton verloor in een online bitcoin scam

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Blockchain security-bedrijf SlowMist heeft een nieuw rapport opgesteld over crypto oplichting. In het rapport stelt SlowMist een aantal manieren aan het licht waarop oplichters en andere kwaadwillenden te werk zijn gegaan in 2022. Het gaat hier om onder meer over kwaadaardige browser bookmarks, ordinaire rug pulls en Trojan malware die werd verspreid via Discord.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto Scammers in 2022

SlowMist heeft 303 verschillende incidenten onder loep genomen. Volgens het onderzoek bestond 31,6% van alle incidenten uit zogeheten phishing scams en rug pulls

Rug pulls

Een rug pull is een vorm van oplichting waarbij een project wordt gepromoot als een nieuwe koerswinnaar, maar ondertussen hebben betrokkenen bij het project al grootschalig ingeslagen. Op het moment dat de koers begint te stijgen dumpen de oprichters al hun tokens waardoor de koers totaal instort en ingestapte investeerders met gebakken lucht overblijven.

Een van de bekendste rug pulls van 2022 was Squid Game (SQUID). Hier gingen vele miljoenen verloren.

Bookmark phishing

Een van de phishing strategieën die door SlowMist is opgemerkt maakt gebruik van ‘bookmark managers’, een functie in vrijwel elke internetbrowser. SlowMist zegt dat oplichters deze misbruiken om uiteindelijk toegang te krijgen tot het Discord account van een projecteigenaar.

“Door JavaScript-code in bookmarks in te voegen via deze phishing pagina’s, kunnen aanvallers mogelijk toegang krijgen tot de informatie van een Discord gebruiker en de machtigingen van het account van een projecteigenaar overnemen.”

Vervolgens kunnen de daders via het Discord account van een projecteigenaar allerlei misleidende berichten delen. Deze berichten hebben veelal uiteraard het doel om onwetende crypto gebruikers hun geld afhandig te maken.

Trojan horse

Een andere veelgebruikte manier zijn zogeheten ‘Torjan’ aanvallen. Hierbij wordt een kwaadaardig computerprogramma ingezet. Volgens SlowMist vindt een ‘Trojan’ aanval meestal plaats via privéberichten op Discord waar de aanvaller hun slachtoffers uitnodigt om deel te nemen aan het testen van bijvoorbeeld een nieuw project en vervolgens een programma stuurt in de vorm van een uitvoerbaar bestand.

Nadat het programma is gedownload, scant deze Trojan het naar bestanden met sleutelzinnen als “wallet” en “private key” en uploadt deze terug naar de dader met alle gevolgen van dien.

Scammers zullen ongetwijfeld ook in 2023 veelvuldig actief zijn. Wees dus ten alle tijden op je hoede, vooral als je je op sociale media zoals Discord begeeft!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie