Tim Kamp Tim Kamp
06/02/2024 14:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/02/2024 13:05

3 grote crypto fouten die je vooral vandaag wil vermijden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
crypto-scam-phishing-

Foto: Shutterstock/aslysun

Op de Safer Internet Day vestigen we de aandacht op het belang van cyberwaakzaamheid in de crypto-ruimte. Dit artikel gaat in op drie veelvoorkomende crypto fouten, waarbij echte incidenten worden gebruikt om risico’s te benadrukken en veilige praktijken te promoten.

Crypto exchange Bitfinex gehackt, maar topman weerlegt dit
Crypto exchange Bitfinex gehackt, maar topman weerlegt dit

Phishing crypto scams

Een verontrustende toename van crypto phishing scams benadrukt de noodzaak van voorzichtigheid. In 2023 alleen al heeft de cryptowereld te maken gehad met een alarmerende toename van phishing scams. Dat heeft toen geresulteerd in een verlies van maar liefst $295 miljoen bij 324.000 slachtoffers. Cryptocriminelen gebruiken namelijk steeds geavanceerdere phishing-technieken om investeerders te misleiden.

Ook lukt het deze oplichters tegenwoordig om de advertentierichtlijnen van zowel Google als X te omzeilen. Op deze manier zijn er in de afgelopen maanden steeds meer betaalde advertenties te zien met als doel om je crypto te stelen. Dit doen zij vaak door het gezicht van een bekende cryptoberoemdheid te deepfaken. Gezichten van bijvoorbeeld Elon Musk worden zo ingezet om jou te doen laten lijken alsof een gerenommeerd cryptoliefhebber jou wil helpen.

Een ander voorbeeld is het verhaal van slachtoffers die $200.000 verloren door een neppe Skype app. Het is een van de vele tactieken onder crypto-oplichters. Hackers deden zich in dit geval voor als legitieme Skype-gebruikers om het vertrouwen van potentiële slachtoffers te winnen. Het doel is om zo gebruikers te verleiden om hun inloggegevens en persoonlijke informatie in te voeren. Dit lukte de hackers, die op deze manier toegang kregen tot de cryptowallets van de slachtoffers. Het doemscenario volgde: alle wallets werden leeggetrokken.

Advertentie

Verlies van cryptowallet-toegang

Een verhaal dichtbij ontplooide zich nog niet zo lang geleden. Een 39-jarige man uit Veenendaal werd opgepakt voor crypto-oplichterij. Zo liet hij mensen een neppe versie van een wallet installeren, om zo hun crypto te kunnen stelen. Dat deed hij door gebruikers hun private key in te voeren als onderdeel van het zogenaamde installatieproces. Met de private keys kon de Nederlander de originele wallet volledig leegtrekken.

Het verlies van toegang tot een wallet kan leiden tot permanente verliezen en benadrukt de noodzaak van het implementeren van robuuste herstelmaatregelen, zoals de veilige omgang met private keys en het gebruik van betrouwbare wachtwoordmanagers.

Nederlandse crypto exchange Bitvavo gaat belangrijke samenwerking aan
Nederlandse crypto exchange Bitvavo gaat belangrijke samenwerking aan

Beleggingsscams

Door te wijzen op de gevaren van te mooi om waar te zijn regelingen, verwijzen we naar het geval van een enorme Ponzi-fraude die investeerders voor miljoenen bedroog. Een Ponzi is een investeringsscam waarbij bestaande investeerders opbrengsten ontvangen van geld dat wordt bijgedragen door nieuwe investeerders, zo legt ook een rapport van de Securities and Exchange Commission (SEC) uit.

De oplichters achter deze piramidespellen werven vaak nieuwe investeerders door te beloven dat zij geld zullen investeren in mogelijkheden die beweren hoge rendementen te genereren. En dat alles met weinig of geen risico.

Niet heel lang geleden was het raak in de Verenigde Staten. De voormalig CEO van cryptobedrijf IcomTech, Ruiz Ochoa, werd schuldig bevonden aan het opzetten en promoten van een piramidespel. Ochoa deed zich met met IcomTech voor als een legitiem crypto mining– en handelsbedrijf. Daar bleek achteraf niks van waar. De gebruikers zijn hun investeringen kwijt en de oprichter kreeg 5 jaar cel.

Het blootleggen van omvangrijke Ponzi-regelingen binnen de crypto-industrie benadrukt de aanhoudende aanwezigheid van beleggingsscams die investeerders kwetsbaar maken voor cryptoverliezen.

Crypto-infrastructuurapp MoonPay integreert PayPal-betalingen
Crypto-infrastructuurapp MoonPay integreert PayPal-betalingen

Conclusie

Door te leren van deze voorbeelden kunnen lezers hun digitale activa beter beschermen. Met andere woorden: misschien is het geen slecht idee om je beveiliging te herzien. Blijf daarnaast te allen tijde geïnformeerd via betrouwbare bronnen om veilig door de crypto-wereld te navigeren.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie