Tim Kamp Tim Kamp
02/01/2024 09:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/01/2024 08:37

Honderdduizenden crypto investeerders getroffen door fraude in 2023

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cientos de miles de criptoinversores afectados por el fraude en 2023

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Ook in 2023 heeft de cryptowereld te maken gehad met een alarmerende toename van phishing-scams. In het afgelopen jaar heeft dat geresulteerd in een verlies van maar liefst 295 miljoen dollar voor 324.000 slachtoffers, zo blijkt uit recente rapporten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cryptocriminelen slaan buit

Een diepgaand rapport onthult dat cryptocriminelen in 2023 gebruik hebben gemaakt van geavanceerde phishing-technieken om investeerders te misleiden en hun waardevolle digitale activa te stelen. Met een groeiend aantal gebruikers in de wereld van crypto zijn deze fraudeurs erin geslaagd om ongeveer 295 miljoen dollar buit te maken door middel van slinkse aanvallen. Dat blijkt uit het 2023 Wallet Drainers Report van blockchain-beveiligingsplatform Scam Sniffer.

De phishing-scams richten zich voornamelijk op het verkrijgen van gevoelige informatie zoals private keys en inloggegevens. Hierdoor krijgen de criminelen toegang krijgen tot de digitale wallets van nietsvermoedende investeerders. De gebruikte tactieken variëren, maar veel van deze frauduleuze activiteiten omvatten valse e-mails, websites en sociale mediaberichten die er authentiek uitzien.

Een van de belangrijkste aspecten van deze oplichtingspraktijken is de snelheid waarmee ze zich verspreiden. De criminelen maken vaak gebruik van de naam en het logo van gerenommeerde cryptobeurzen en projecten om het vertrouwen van gebruikers te winnen. In sommige gevallen leiden de slachtoffers zelfs naar nagemaakte websites die vrijwel identiek zijn aan de echte platforms.

Advertentie

Regelgeving gemakkelijk omzeilt

Scam Sniffer meldt ook dat zelfs nadat de scams uit de lucht worden gehaald, “phishing gangs” simpelweg elders hun activiteiten voortzetten. Er is simpelweg geen tekort aan platforms die oplichters kunnen gebruiken.

Op 2 maart stopte oplichtersgroep Monkey Drainer zijn activiteiten nadat het ongeveer 16 miljoen dollar aan digitale activa stal. In 2023 sloot Inferno Drainer na het stelen van ongeveer 81 miljoen dollar aan digitale activa. Phishing-websites trekken organisch webverkeer aan door valse airdrops of non-fungible tokens (NFT’s) te gebruiken.

Daarnaast zijn oplichters erin geslaagd de advertentierichtlijnen van zowel Google als X te omzeilen. Dit leidde er toe dat phishing-websites betaalde advertenties op zowel Google als X konden publiceren, zonder enige vorm van blokkade.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie