Tim Kamp Tim Kamp
02/01/2024 09:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/01/2024 08:37

Honderdduizenden crypto investeerders getroffen door fraude in 2023

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cientos de miles de criptoinversores afectados por el fraude en 2023

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Ook in 2023 heeft de cryptowereld te maken gehad met een alarmerende toename van phishing-scams. In het afgelopen jaar heeft dat geresulteerd in een verlies van maar liefst 295 miljoen dollar voor 324.000 slachtoffers, zo blijkt uit recente rapporten.

‘Memecoin-index’ van VanEck dit jaar harder gestegen dan S&P500
'Memecoin-index' van VanEck dit jaar harder gestegen dan S&P500

Cryptocriminelen slaan buit

Een diepgaand rapport onthult dat cryptocriminelen in 2023 gebruik hebben gemaakt van geavanceerde phishing-technieken om investeerders te misleiden en hun waardevolle digitale activa te stelen. Met een groeiend aantal gebruikers in de wereld van crypto zijn deze fraudeurs erin geslaagd om ongeveer 295 miljoen dollar buit te maken door middel van slinkse aanvallen. Dat blijkt uit het 2023 Wallet Drainers Report van blockchain-beveiligingsplatform Scam Sniffer.

De phishing-scams richten zich voornamelijk op het verkrijgen van gevoelige informatie zoals private keys en inloggegevens. Hierdoor krijgen de criminelen toegang krijgen tot de digitale wallets van nietsvermoedende investeerders. De gebruikte tactieken variëren, maar veel van deze frauduleuze activiteiten omvatten valse e-mails, websites en sociale mediaberichten die er authentiek uitzien.

Een van de belangrijkste aspecten van deze oplichtingspraktijken is de snelheid waarmee ze zich verspreiden. De criminelen maken vaak gebruik van de naam en het logo van gerenommeerde cryptobeurzen en projecten om het vertrouwen van gebruikers te winnen. In sommige gevallen leiden de slachtoffers zelfs naar nagemaakte websites die vrijwel identiek zijn aan de echte platforms.

Advertentie

Regelgeving gemakkelijk omzeilt

Scam Sniffer meldt ook dat zelfs nadat de scams uit de lucht worden gehaald, “phishing gangs” simpelweg elders hun activiteiten voortzetten. Er is simpelweg geen tekort aan platforms die oplichters kunnen gebruiken.

Op 2 maart stopte oplichtersgroep Monkey Drainer zijn activiteiten nadat het ongeveer 16 miljoen dollar aan digitale activa stal. In 2023 sloot Inferno Drainer na het stelen van ongeveer 81 miljoen dollar aan digitale activa. Phishing-websites trekken organisch webverkeer aan door valse airdrops of non-fungible tokens (NFT’s) te gebruiken.

Daarnaast zijn oplichters erin geslaagd de advertentierichtlijnen van zowel Google als X te omzeilen. Dit leidde er toe dat phishing-websites betaalde advertenties op zowel Google als X konden publiceren, zonder enige vorm van blokkade.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie