Kevin Schijven Kevin Schijven
16/11/2019 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2019 18:00

$450 miljoen aan gestolen bitcoin (BTC) en litecoin (LTC) werd overgemaakt aan de Russische inlichtingendienst

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
$450 miljoen aan gestolen bitcoin (BTC) en litecoin (LTC) werd overgemaakt aan de Russische inlichtingendienst

$450 miljoen aan verloren cryptocurrency zou naar verluidt overgemaakt zijn aan de Federal Security Bureau (FSB), de Russische inlichtingendienst. Dat meldt de Russische tak van de BBC op 15 november in een verhaal dat rechtsreeks uit een spionagefilm lijkt te zijn.
Alexei Bilyuchenko, medeoprichter van de inmiddels failliete Rusissche cryptocurrency-exchange WEX, zou bekent hebben in een strafrechtelijk onderzoek dat in handen is van de BBC. Bilyunchenko zegt dat hij gedwongen werd de cryptocurrency over te maken aan een fonds van de FSB, de opvolger van het beruchte KGB, kort voordat de exchange failliet ging.
Bilyuchenko had banden met Alexander Vinnik, medeoprichter van de tevens inmiddels failliete Russische cryptocurrency-exchange BTC-e en verdachte in een zaak omtrent het frauderen en witwassen van $4 miljard in bitcoin.
In 2017 werd Vinnik in Griekenland opgepakt en had de FBI de deuren van BTC-e gesloten. Bilyunchenko zegt dat hij destijds gelijk naar Rusland was gevlucht. De voormalig CEO van VEX, Dmitry Vasilyev, werd in juni dit jaar nog opgepakt in Italië. Vinnik zou ook betrokken zijn geweest met de failliete exchange Mt. Gox.
De BBC zou audiobestanden in handen hebben die een officier van de FSB verbindt met Aleksey Bilyuchenko en Konstantin Malofeev, een Russische oligarch en naar verluidt verbonden met de Rusissche separatisten in Oekraïne. Malofeev zou van plan zijn geweest om de database van WEX, dat eerst van BTC-e was, te gebruiken om een nieuwe exchange te lanceren.
Ergens in 2018 zou de FSB-officier gevraagd hebben aan Bilyuchenko om de cold storage wallets van WEX te overhandigen aan de FSB. De wallets zouden destijds zo’n $450 miljoen aan cryptocurrency bevatten, waarvan een groot deel zou behoren tot klanten van de exchange. De BBC meldt dat de FSB vooralsnog niet heeft gereageerd op het verhaal.
Uit data van Blockchain.com en Explorer.Litecoin.net zou het gaan om minimaal 30.000 bitcoins (BTC) en 700.000 litecoins (LTC) dat overgemaakt werd.
Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe technische analyse online staan! Lees zijn wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse, dit keer met de titel “De stier komt eraan!”, nu!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie