Erik Juffermans Erik Juffermans
20/02/2023 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/02/2023 13:05

98% van alle bitcoin spot handel verloopt via Binance

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance acapara el 98% de operaciones hechas al contado con Bitcoin

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

De afgelopen maand nam het bitcoin (BTC) spot handelsvolume op Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, toe met 5%. Dat brengt het totale aandeel van bitcoin dat verhandeld wordt op Binance op een forse 98%. Met andere woorden; Binance heeft min of meer een monopolie op de bitcoin markt. De data is afkomstig van Coinalyze.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Binance heeft geen concurrentie

Op 18 februari werd op Binance voor zo’n $6,8 miljard dollar aan bitcoin verhandeld via de spotmarkt, het gaat hierbij dus niet om hefboomproducten als futures.. De nummer twee op de lijst, Coinbase, moet het doen met een schamele 142,8 miljoen dollar aan volume. Het toont aan hoe groot de kloof tussen exchanges is, en hoe groot de invloed van Binance in realiteit is.

Binance lijkt vrijwel het gehele marktaandeel van FTX op te hebben geslurpt. De grote populariteit van Binance ten opzichte van bijvoorbeeld Coinbase is alles behalve verrassend. Coinbase rekent namelijk op elke transactie tussen de vijf en zeven dollar. Binance hanteert daarentegen sinds kort een zero fee beleid op bepaalde handelsparen; geen handelskosten

Als het gaat om het totale handelsvolume per exchange dan steekt Binance er ook met kop en schouders bovenuit. Op Binance wordt dagelijks ongeveer 21 miljard dollar aan crypto verhandeld. Op Coinbase is dit 1,4 miljard dollar.

Wat zijn de implicaties voor crypto?

Hoewel de monopoliepositie van Binance makkelijk te verklaren is vanwege de afwezigheid van handelskosten, wekt het toch zorgen op. Een divers en competitief exchange klimaat waarbij het aandeel gelijker verdeeld is, zou een gezonder teken zijn. Het toont ook aan dat een groot deel van de crypto sector staat en valt met één exchange.

We hebben allemaal gezien wat de val van FTX, waarvan de gevolgen nog steeds nadreunen, deed met de crypto sector. Ook Binance is niet onaantastbaar. Vorige week werd de exchange nog het doelwit van de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). De BUSD stablecoin van de exchange zou namelijk een ongeregistreerd effect zijn.

Ook gingen er van de week kort geruchten rond over verdachte transacties vanaf Binance naar een privé bedrijf van CEO Changpeng Zhao. Het FTX fiasco heeft ons geleerd dat er niet veel nodig is om het eerste dominosteentje om te tikken. Vooralsnog zwaait Binance met de scepter.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie