Roy van Krieken Roy van Krieken
11/11/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2022 06:08

Amerikaanse overheid doet onderzoek naar FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Amerikaanse overheid doet onderzoek naar FTX

Foto: Sergii Gnatiuk/Shutterstock

De afgelopen dagen stonden zonder twijfel in het teken van de ondergang van FTX, een van de grootste crypto-exchanges ter wereld. Het was natuurlijk te verwachten, maar volgens de Wall Street Journal hebben het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nu al een onderzoek geopend naar FTX. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Onderzoek naar FTX

De exchange was al eerder het onderwerp van allerlei onderzoeken vanuit Amerikaanse toezichthouders. De SEC had het eerder al gemunt op FTX omdat zij een vermoeden hadden dat FTX.US, de Amerikaanse tak van FTX, zich schuldig had gemaakt aan het breken van effectenwetgeving.

Deze lopende onderzoeken krijgen nu echter natuurlijk vrij plotseling een andere wending naar aanleiding van de liquiditeitscrisis bij FTX en de daaropvolgende ondergang van de exchange.

Volgens de WSJ zouden Justitie en de SEC in de Verenigde Staten nauw samenwerken aan het onderzoek. Normaal gesproken behandelt Justitie zaken die met criminele activiteiten, zoals fraude, te maken hebben, terwijl de SEC zich voornamelijk focust op de handhaving van bepaalde wetten die zijn bedoeld om beleggers te beschermen.

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, had gisteren tijdens een toespraak bij de Healthy Markets Association het volgende te zeggen over de situatie omtrent FTX:

“We zullen ons werk blijven doen als een agent op de maat. De landingsbaan wordt korter voor sommige van deze tussenpersonen, moet ik zeggen.”

FTX wordt op het matje geroepen

Als onderdeel van het uitgebreide onderzoek hebben SEC-functionarissen contact opgenomen met advocaten van FTX om meer documenten op te vragen over de relatie tussen FTX.US en het moederbedrijf, dat gevestigd is op de Bahama’s. Ze hebben ook informatie gezocht over banden tussen FTX en het handelsbedrijf van oprichter Sam Bankman-Fried, Alameda Research.

Ook wordt er door de SEC en de CTFC onderzocht of FTX wel op een juist manier is omgegaan met geldmiddelen van gebruikers. Hier bestaan op dit moment natuurlijk ook grote vraagtekens over.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie