Timo Bult Timo Bult
09/05/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2023 10:00

Belgische bitcoin exchange Bit4You had zaken niet op orde

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Belgische bitcoin exchange Bit4You had zaken niet op orde

Foto: Werner Lerooy / Shutterstock.com

Bij de Belgische crypto exchange Bit4You, dat recentelijk ten onder is gegaan, bleken eerder al onregelmatigheden te zijn vastgesteld. Dat laat de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) weten in een persbericht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin exchange Bit4You had registratie niet gekregen

Op 1 mei 2022 ging in België nieuwe regelgeving van kracht voor crypto-bedrijven. Bedrijven die al voor die datum actief waren konden gebruikmaken van een overgangsregeling. Op basis van de regeling mochten deze bedrijven hun activiteiten doorzetten totdat er een beslissing werd gemaakt door de FSMA over hun licentie.

Bit4You viel binnen deze overgangsregeling. De FSMA maakt nu echter bekend dat er bij het bedrijf onregelmatigheden zijn aangetroffen. De onregelmatigheden werden dus al voor de recente instorting vastgesteld door de toezichthouder.

“Bit4You heeft haar volledige governancestructuur moeten aanpassen nadat de FSMA onregelmatigheden had vastgesteld in de inschrijvingsaanvraag. […] De FSMA had voorafgaand Bit4You haar intentie meegedeeld om de vraag tot inschrijving te weigeren,”

Het doel van het persbericht lijkt te zijn om crypto-investeerders in België te herinneren aan het feit dat activiteiten van crypto-bedrijven in België “tot op heden niet is gereglementeerd.” Of de onregelmatigheden die de FSMA heeft vastgesteld een directe oorzaak zijn van de recente instorting is niet duidelijk.

Advertentie

Bit4You stort in door problemen bij Ests bedrijf

Onlangs was in het crypto nieuws te lezen dat het Belgische crypto-handelsplatform in de problemen kwam door problemen bij CoinLoan, een bedrijf uit Estland. Een groot deel van de crypto-tegoeden zouden bij dit leenplatform gestald staan, zoals van bitcoin (81,45%), XRP (85,66%) en ether (67,32%).

Uiteindelijk is nu ook Bit4You failliet. Daardoor zitten naar schatting 42.000 Belgen in de penarie. Er zouden miljoenen euro’s aan tegoeden vastzitten, of verloren zijn. De tegoeden worden niet gedekt door het depositogarantiestelsel.

De klanten van de crypto exchange zitten nu in grote onzekerheid nu het onduidelijk is of zij ooit hun tegoeden, of een deel ervan, terug zullen zien.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie