Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
06/10/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/10/2023 06:00

Binance zette in 2019 bijna een exchange op met fraudeur

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

Foto: lev radin/Shutterstock

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, weigerde in maart 2019 om $40 miljoen te betalen aan de inmiddels ex-CEO van de ingestorte crypto exchange FTX, Sam Bankman-Fried. Het bedrag was bedoeld voor het oprichten van een crypto future exchange. Uiteindelijk heeft Changpeng, die ook wel bekendstaat als CZ, besloten om zelf een futures exchange op te zetten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance kruipt door het oog van de naald

Een crypto futures exchange is een handelsplatform waarop men futurescontracten kan kopen en verkopen. Zulke contracten stellen handelaren in staat te speculeren op de prijsbewegingen van cryptocurrencies zonder de daadwerkelijke cryptocurrencies te hoeven kopen of verkopen. Voor Binance was het starten van een future exchange een mogelijkheid om zijn diensten uit te breiden, naast de spot diensten die het al aanbood. Spot verwijst naar de onmiddellijke aankoop en levering van goederen of financiële instrumenten voor contante betaling.

Nadat Sam niet het geld van Zhao kreeg, besloot de Amerikaan om in mei van 2019 zijn eigen FTX exchange op te zetten. Changpeng Zhao, die eerder in FTX investeerde, verkocht later zijn belang terug aan FTX. Na het faillissement van FTX in 2022 lanceerde Binance een herstelfonds van $1 miljard ter ondersteuning van de getroffen crypto-industrie.

Advertentie

Rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried

Jaren later staat Sam Bankman-Fried terecht op beschuldiging van het ontvreemden van miljarden dollars van klanten. Hoewel hij alle zeven aanklachten van fraude en samenzwering ontkent, wordt hij sinds 11 augustus 2023 vastgehouden op verdenking van getuigen manipulatie. Drie voormalige vertrouwelingen, die zelf schuld bekenden aan fraude, zullen getuigen tegen Bankman-Fried. De verdediging beweert dat hij geen criminele intenties had tijdens het opbouwen van zijn crypto-onderneming. De zaak is gestart op 3 oktober 2023 en zal naar verwachting zes weken duren.

De advocaten van Bankman-Fried hebben verzocht de meeste aanklachten tegen hem in te trekken, omdat de overheid “dramatisch” en “zorgwekkend” reageerde op de FTX situatie. Zij stellen dat FTX simpelweg het slachtoffer werd van de marktsituatie in de crypto-industrie. Het team is echter niet volledig tegen alle beschuldigingen, met name samenzwering tot effectenfraude en witwassen. De aanklagers hebben tot 29 mei om te reageren, en rechter Lewis Kaplan zal op 15 juni beslissen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie