Kevin Schijven Kevin Schijven
30/12/2020 14:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2020 14:33

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase onderbetaalde werknemers op basis van geslacht en ras, meldt New York Times

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Coinbase onderbetaalde werknemers op basis van geslacht en ras, meldt New York Times

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Zwarte en vrouwelijke werknemers van Coinbase, de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange, werden naar verluidt zwaar onderbetaald door het bedrijf. Dat meldt verslaggever Nathaniel Popper in een artikel in The New York Times (NYT):


Popper meldt dat de hij een grote lading gegevens heeft ontvangen die door een econoom zijn geanalyseerd. Hij zegt dat de gegevens doen herinneren aan de loonverschillen in Silicon Valley, echter liggen de verschillen bij Coinbase significant hoger.
Het artikel meldt dat vrouwen gemiddeld 8%, of $13.000, minder werden betaald dan mannen in vergelijkbare posities. Zwarte werknemers werden gemiddeld 7%, of $11.500, minder betaald voor hetzelfde werk. Popper voegt op Twitter nog meer aan het verhaal toe:


Op de hoogste twee niveaus onder ontwikkelaars bestonden geen zwarte werknemers en op het allerhoogste niveau was maar één vrouw te vinden. Zij werd $20.000 minder uitbetaald dan de gemiddelde man in deze groep. Pas op het derde niveau waren zwarte werknemers te vinden, en het waren er maar 2 van de 58. Een van hen verdiende $19.000 minder dan de volgende werknemer op hetzelfde niveau.
Ontwikkelaar Iheanyi Ekechukwu meldt in een persoonlijke anekdote dat zijn blanke vriend $10.000 meer werd aangeboden voor dezelfde positie bij Coinbase terwijl ze dezelfde ervaring hadden:


Eric Cason raadt Popper aan om een stuk te schrijven over hoe Coinbase zijn klantenservicepersoneel als “aannemers” behandelde waardoor ze grote hoeveelheden aan kapitaal misliepen en slecht behandeld werden.


Het nieuws van de controverse valt wellicht op een slecht moment voor het bedrijf. Coinbase is van plan om naar de beurs te stappen en een initial public offering (IPO) te houden nu dat de bitcoin (BTC) koers enorm gestegen is.
Enkele maanden geleden vertrok zo’n 5% van de werknemers van Coinbase toen CEO Brian Armstrong een statement uitbracht waarin hij een “apolitieke” sfeer wilde hebben bij het bedrijf kort na de Black Lives Matter (BLM) protesten. Iedereen die dat niet beviel mocht vertrekken.
Ripple (XRP) CEO Brad Garlinghouse was daar destijds kritisch over. Onlangs besloot Coinbase XRP te verwijderen van zijn platform nadat de SEC een aanklacht tegen Ripple indiende.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie