Kevin Schijven Kevin Schijven
26/07/2021 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/07/2021 12:22

Bitcoin (BTC) exchanges Binance en FTX verlagen leverage op futures naar maximaal 20x, wat zit hierachter?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchanges Binance en FTX verlagen leverage op futures naar maximaal 20x, wat zit hierachter

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Cryptocurrency-exchanges Binance en FTX hebben beiden gisteren aangekondigd dat zij de zogeheten leverage op cryptocurrency futures op hun handelsplatformen drastisch omlaag brengen.

Sam Bankman-Fried (SBF), de 29-jarige miljardair CEO van FTX, kondigde gisteren aan dat de maximale leverage om een contract mee af te sluiten van 101x naar maximaal 20x omlaag is gebracht.

Hij meldt dat posities boven 20x maar verantwoordelijk waren voor een zeer kleine fractie van het totale volume en aantal gesloten posities op FTX, namelijk minder dan 1%. De gemiddelde leverage ligt volgens SBF op zijn bitcoin (BTC) beurs rond 2x.

Buiten dat “het tijd is,” noemt hij echter geen reden voor zijn beslissing op. De reden lijkt voornamelijk te maken te hebben met toenemende druk vanuit regelgevers omtrent (ongereguleerde) crypto-exchanges. De angst voor toezichthouders lijkt in de markt de laatste tijd flink toe te nemen.

Niet veel later kondigde gelijk ook Changpeng Zhao (CZ), CEO van Binance, dezelfde beslissing aan. Hij benadrukt dat Binance eigenlijk al sinds afgelopen maandag nieuwe gebruikers limiteerde tot 20x leverage. Binance gaat het nieuwe limiet in de komende weken op alle bestaande gebruikers toepassen:

Buiten dat de beslissing “in het belang van consumentenbescherming” is genomen, noemt ook CZ eigenlijk geen reden op. Van Binance weten we echter al dat de beurs de afgelopen weken zich in het vizier van meerdere toezichthouders bevindt en meerdere waarschuwingen had ontvangen. Binance verwijderde onlangs al zogeheten stock tokens van het platform hieromtrent.

FTX brak afgelopen weken records toen het een ongekende grote investering van maar liefst $900 miljoen binnenhaalde in een Series B investeringsronde. Het bedrijf, dat pas twee jaar geleden lanceerde, heeft nu een geschatte waarde van maar liefst $18 miljard.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie