Rico Engelbarts
05/08/2020 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/08/2020 09:50

Bitcoin (BTC) flash crash van $1.500 het gevolg van 'algo misbehavior'?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) flash crash van $1.500 het gevolg van 'algo misbehavior'?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De volatiliteit van bitcoin (BTC) is terug. Na maanden van saaie prijsactie waarin bitcoin stabiel bleef schoot de nummer 1 cryptocurrency dit weekend ineens hard omlaag, en vervolgens weer met $1.000 omhoog in een aantal minuten.
De flash crash van bitcoin werd volgens sommigen veroorzaakt door een aantal whales die grote aantallen bitcoin bezitten en de markt beïnvloeden, echter lijkt het er nu meer op dat het een “algo misbehavior“, ofwel een fout van een computer, geweest kan zijn.
De koers van bitcoin bereikte een niveau van $12.000 deze zondag, waarna de koers snel instortte tot $10.500 en zich vrijwel direct weer herstelde naar $11.300.
“Dergelijke pieken zijn nog steeds inherent aan de structuur van de cryptomarkt, met vruchtbare, ongereguleerde leveraged trading“, zei Anatoliy Knyazev, de CEO van broker Exante, via e-mail tegen Forbes en voegde eraan toe dat de flash-crash “een geval van een algo fout zou kunnen zijn.”
Algorithmic trading wordt gebruikt om trades geautomatiseerd te maken, gebaseerd op onder andere tijd, prijs en volume. Traders programmeren het zo dat het systeem koopt en verkoopt als er wordt voldaan aan een aantal criteria zoals wanneer een effect een bepaald niveau bereikt of wanneer deze hard daalt.
Het effect dat algorithmic trading kan hebben, kan worden versterkt door leverage trading, dit zorgt ervoor dat traders grotere posities kunnen aannemen zonder daar het geld er voor te hebben.
“Er is nu veel meer leverage dan ooit tevoren, vooral in crypto,” vertelde Mati Greenspan, de oprichter van Quantum Economics aan de abonnees van zijn marktennieuwsbrief.
“Dit kan tot extreme volatiliteit leiden”, schreef Greenspan, maar hij voegde eraan toe dat “bitcoin, samen met de rest van de digitale activamarkt, momenteel in een bullmarkt zit.” Daarnaast wordt er gesuggereerd dat de flash crash ook te maken had met mensen die hun winst pakten. $12.000 is blijkbaar een belangrijk prijsniveau waarop mensen een deel van hun winsten van de afgelopen tijd wilden verzilveren, met een kettingreactie tot gevolg.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie