Simon Bosch Simon Bosch
21/11/2023 19:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2023 19:36

Breaking: Binance CEO treedt af, exchange betaalt miljarden boete

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Breaking: Binance CEO treedt af, exchange betaalt miljarden boete

Foto: The Bold Bureau/Shutterstock

Binance, ‘S werelds grootste cryptobeurs, kampt al een flink aantal jaren met problemen met verschillende overheden. Dit jaar is het echt uit de hand gelopen, met verschillende juridische problemen met Amerikaanse beleidsmakers. Gelukkig heeft Binance nu een schikking getroffen. Als onderdeel daarvan moet Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ) naar verluidt opstappen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance nabij schikking?

Eerder vandaag kon je al lezen dat het bedrijf en het Amerikaanse Department of Justice (DoJ), het Amerikaanse Ministerie van Justitie, een schikking bespreken. Onderdeel hiervan is dat Binance 4,3 miljard dollar moet betalen als boete. Het zou de op zes na grootste schikking uit de financiële wereld in de geschiedenis zijn. Alleen enkele grote investeringsbanken kregen grotere boetes, zo blijkt uit een overzicht van macro-analist Alex Krüger op sociale mediaplatform X.

De situatie begon in de rechtszaal toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Binance aanklaagde. De SEC vond dat Binance zich schuldig maakte aan onder andere fraude en marktmanipulatie, en ook dat Zhao persoonlijk vervolgd moest worden. Verder zou Binance cryptocurrencies als ongeregistreerde effecten aan klanten verkopen.

Het Openbaar Ministerie zou overwegen om Zhao inderdaad strafrechtelijk te vervolgen. Vooralsnog hield het ministerie zich in, omdat die stap voor een bankloop zou kunnen zorgen. Het OM vindt dat niemand daarbij gebaat is, en consumenten al helemaal niet.

Er loopt ook een zaak met de Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Deze beleidsmaker maakt er een probleem van dat Binance zijn aanbod niet bij de CFTC heeft geregistreerd als digitale grondstoffen.

Advertentie

Gaat Binance-CEO CZ opstappen?

Het lijkt erop dat de exchange en de overheid een middenweg hebben gevonden. Forbes en The Wall Street Journal schrijven op basis van eigen bronnen dat Zhao mogelijk op zal stappen als onderdeel van de schikking. Vooralsnog zou het gaan om een voorstel, niet om een beslissing die vaststaat.

Ook valt op dat de schikking tussen Zhao, het OM en de CFTC zou zijn. De SEC zou geen onderdeel zijn van deze schikking, wat betekent dat de zaak tussen de SEC, Binance en CZ mogelijk nog door zal gaan. Geen van de betrokken partijen heeft vooralsnog gereageerd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie