Kevin Schijven Kevin Schijven
24/10/2019 17:20 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2019 17:20

Coinbase CEO Armstrong spreekt over de markt, $2 miljard omzet aan transactiekosten en meer

Nieuws
Brian Armstrong: Zwakke aandelenmarkt zou tot cryptocurrency rally kunnen leiden

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Brian Armstrong, CEO van de Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase, zegt dat Coinbase sinds 2012 ongeveer $2 miljard aan omzet met transactiekosten heeft gemaakt. Dat meldt de CEO in een interview met Vanity Fair tijdens de New Establishment Summit op 23 oktober.
Als eerst werd Armstrong de bekende vraag gesteld of hij weet wie Satoshi Nakamoto is, de oorspronkelijke bedenker van bitcoin (BTC), of hij echt bestaat en of hij hem ooit gesproken heeft:

Ik weet niet wie Satoshi Nakamoto is. Mijn gok is dat het een groep mensen was. Degenen die de white paper uitbrachten wilden hun namen er niet mee geassocieerd hebben, denk ik, omdat ze wellicht vijanden zouden maken. Maar losstaand van wie het gecreëerd heeft, het idee staat op zichzelf. Het was een tijd in de mode om te proberen te achterhalen wie de echte Satoshi is, maar het maakt niet echt uit.

Vervolgens wordt Armstrong de vraag gesteld wat het verschil is tussen bitcoin en alle andere cryptocurrencies op de markt:

Het begon allemaal met Bitcoin en vandaar uit zijn een hele reeks cryptocurrencies ontstaan. Er zijn er honderden duizenden nu. Waarom zo veel? Sommige cryptocurrencies als bitcoin zijn commodities als goud, andere zijn weer securities als aandelen in een bedrijf, en sommigen zijn meer een valuta bedoeld voor betalingen.

Cryptocurrency is een nieuwe economie aan het creëren, we noemen het intern de crypto-economie, en het is een hele reeks gebieden van financiële diensten aan het verstoren en vervangen.

Armstrong wordt ook gevraagd naar de speculatieve karakter van de markt en of hij zich daar medeverantwoordelijk voor voelt:

Ja absoluut. Toen we begonnen wilden we de markt gemakkelijk toegankelijk maken en toen kwamen we erachter dat de markt door deze zeepbel-cycli gaat. Ik geloof dat er 5 tot nu toe zijn geweest. Het echte tempo van de technologie is veel lineairder.

December 2017 was de piek van de afgelopen zeepbel. Ik zei destijds dat mensen verantwoord moeten traden. Ik heb namelijk een lange termijn visie op de industrie, ik denk over de komende 10 jaar wordt cryptocurrency een groter percentage van het bruto binnenlands product wereldwijd. Maar ik wil niet dat mensen verstrikt raken in de hype. Wie weet wat de prijs in 12 maanden gaat zijn, het is nog steeds erg volatiel.

De interviewer, William D. Cohan, zegt dat mensen in fiatvaluta vertrouwen hebben omdat het door de overheid ondersteund wordt. Dus vraagt hij waar het vertrouwen in bitcoin vandaan komt:

Er is vertrouwen in de wetten van wiskunde tegenover de wetten van mensen. De wiskunde is makkelijker te vertrouwen dan 10 centrale banken die ergens maar wat beslissen. Er zijn genoeg mensen die hun geld zagen verdwijnen door slechte beslissingen.

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat elk land zijn eigen valuta heeft, maar de economie wordt steeds globaler, het internet is globaal, waarom is er geen globale transnationale valuta? Ik zou een globale valuta, die niet gemanipuleerd kan worden door een kleine groep mensen, meer vertrouwen dan de valuta van één land.

Cohan vraagt aan Armstrong of schandalen als Onecoin en Mt. Gox een effect hebben gehad op de markt:

Het is jammer dat er altijd zo veel misbruik gemaakt wordt in nieuwe opkomende industrieën. Dat zag je ook met het internet en je zag het ook met bijvoorbeeld VCR. Mensen waren er toen tegen omdat ze dachten dat het alleen voor kopiëren gebruikt zou worden. Met nieuwe industrieën is het af en toe een beetje als het wilde westen.

Cohan meldt dat Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, op 23 oktober voor het Amerikaans Congres is verschenen om vragen over Libra te beantwoorden. Vervolgens vraagt hij aan Armstrong wat de reden is waarom Libra niet lijkt te werken:

Ik weet het niet zeker, maar de Amerikaanse overheid is ontzet met Facebook op het moment voor een veelvoud aan redenen. Wij [Coinbase] zijn een van de leden van het consortium van 21 bedrijven en hopelijk lanceert er wat in het komende jaar.

Ik weet niet waarom de reactie zo negatief is, het is een beetje teleurstellend. Ik zou graag de overheid deze vorm van innovatie zien omarmen, er zijn een heleboel mensen zonder bankrekening die in armoede leven. Als je kijkt naar WeChat in China, ligt het ver voorop de Verenigde Staten. Mijn hoop is dat deze technologie wordt omarmt, ook al komt het van Facebook.

Cohan meldt dat hij weet dat Coinbase een fee van 1,5% op elke transactie in rekening brengt, maar vraagt toch aan Armstrong hoe Coinbase geld maakt:

Ik zie ons als de anti-unicorn unicorn. Wij zijn namelijk winstgevend. In 2018 en in 2017. Het meeste van deze winst wordt gebruikt om nieuwe producten te bouwen. Sinds we zijn gelanceerd hebben we ongeveer $2 miljard aan omzet met transactiekosten gemaakt. We zullen nog meer producten volgend jaar lanceren. Ik wil dat Coinbase een bedrijf van innovatie is.

Ter verduidelijking: een unicorn is in financiën een startup met een waarde boven $1 miljard.
De markt is wat saai, maar ga niet uit verveling traden! Hou je aan je plan en heb geduld. Benieuwd naar het plan van Crypto Insider David? Klik dan hier om zijn net verschenen wekelijkse column te lezen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie