Simon Bosch Simon Bosch
12/05/2023 06:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2023 06:05

Crypto-bedrijven moeten mogelijk data met EU-landen gaan delen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-bedrijven moeten mogelijk data met EU-landen gaan delen

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Inmiddels is duidelijk dat de Europese Unie de crypto-industrie liever niet weg wil reguleren, in plaats daarvan moet de aanstaande MiCA-wetgeving constructief beleid introduceren. Maar dat betekent niet dat bedrijven en investeerders niet aan regels moeten voldoen. Nu willen Europese wetgevers dat bedrijven die diensten rondom crypto aanbieden meer moeten doen om belastingontduiking te voorkomen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

EU wil meer surveillance in crypto

Dat schrijft het Europese Parlement in een rapport. Het comité Economic and Monetary Affairs (ECON) heeft een wetsvoorstel ingediend dat van crypto-bedrijven verlangt dat ze meer data delen met de belastingdiensten van de verschillende EU-landen. Het comité hoopt hiermee criminele activiteiten zoals het ontduiken van belasting te voorkomen.

Dit wetsvoorstel heeft betrekking op zowel informatie bedrijven binnen één land als op bedrijven in het buitenland. “Handel in cryptocurrencies vindt plaats buiten klassieke financiële instituten, zoals banken, en zonder een centrale autoriteit. De vaak hoge volatiliteit van de crypto-markt maakt het niet makkelijker om een correcte belastingaanslag te doen,” verklaart de beleidsmaker. Het wordt door deze ondoorzichtigheid namelijk moeilijker voor de Belastingdienst om transacties te volgen.

Benjamin Angel van de Europese Commissie verklaart op Twitter dat het wetsvoorstel unaniem is goedgekeurd door ambassadeurs van de EU. Dat betekent dat het voorstel volgende week wordt herzien. Daarna wordt het echter nóg een keer herzien, waarna het uiteindelijke wetsvoorstel pas wordt ingediend. De volgende stappen zijn een stemming binnen de ECON en binnen het Europese Parlement. Pas dáárna wordt de wet aangenomen. De verwachting is dat dit pas ergens in 2024 zal zijn.

Advertentie

Europa goed voor crypto

Het Europese Parlement schrijft ook in het onderzoek dat de MiCA-wetgeving in de tweede helft van 2024 actief moet worden. Afgelopen april is deze wet goedgekeurd door een overduidelijke meerderheid.

Steeds vaker wordt de Europese Unie gezien als een plek met constructieve crypto-regulatie. Zo zou MiCA een groot deel van de aantrekkingskracht veroorzaken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie