Robin Hazekamp Robin Hazekamp
24/07/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2023 19:30

Crypto betalingsdienst gehackt, enorm bedrag gestolen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Alphapo, een bedrijf dat betalingen met cryptocurrencies mogelijk maakt, is gehackt. Miljoenen aan crypto zijn gestolen uit de digitale hot wallet van het bedrijf. Tot nu toe is er al $31 miljoen aan schade gemeld, maar de schattingen lopen op tot in de $100 miljoen. 

Bitcoin- en andere cryptofondsen groeien harder dan ooit tevoren
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto hack van meer dan $100 miljoen

Alphapo leverde diensten aan verschillende grote online goksites die met crypto werken. Hieronder vallen HypeDrop, Bovada en Ignition. HypeDrop heeft al aangekondigd de optie om geld op te nemen tijdelijk stop te zetten.

De aangevallen wallet is Alphapo.eth. De hackers hebben de gestolen tokens omgezet in ethereum (ETH) en vervolgens doorgesluisd naar hun eigen wallets. Daarna zijn de gestolen fondsen ook door avalanche (AVAX) en bitcoin (BTC) gehaald. Waarschijnlijk is dit zo gedaan om de gestolen crypto lastiger traceerbaar te maken. 

In totaal is er tot nu toe $31 miljoen aan gestolen crypto gemeld. Hieronder vallen tokens zoals USDT, USDC, FTN, TFL, TRX, ETH, and DAI. Geschat wordt dat de schade veel hoger ligt dan dat. Er zijn bijvoorbeeld 100 miljoen tokens van fasttoken (FTN) kwijt en dat staat gelijk aan een bedrag rond de $91 miljoen. 

Advertentie

Lazarus crypto hackers strike again?

De manier waarop de hack is uitgevoerd, met een enorme reeks aan transacties, omschakelingen en tussenwallets, is kenmerkend voor de Lazarus Group. Deze groep werkt voor de Noord-Koreaanse overheid om crypto te bemachtigen via illegale praktijken.

De groep is verantwoordelijk voor vele enorme crypto hacks. Sterker nog, geschat wordt dat de groep meer dan $2 miljard heeft kunnen stelen gedurende de laatste paar jaren. De gestolen tokens worden gebruikt om Noord-Koreaanse wapenprogramma’s te financieren. 

De groep is verantwoordelijk geweest voor de recente Atomic Wallet hack. Ook die hack omvatte een gestolen hoeveelheid crypto’s die op meer dan $100 miljoen in waarde wordt geschat. Daarmee is dit de zoveelste hack door de groep die meer dan honderd miljoen bedraagt. In het verleden kwam de Lazarus Group ook al naar buiten als de verantwoordelijken voor de Harmony Horizon hack, die eveneens $100 miljoen bedroeg.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie