Thom Derks Thom Derks
08/06/2023 14:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 14:30

Crypto beurs Binance stuurde miljarden aan klanttegoeden naar CEO

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto beurs Binance stuurde miljarden aan klanttegoeden naar CEO

Foto: William Potter/Shutterstock

Het is nog maar de vraag of de koffie compleet zuiver is bij de grootste crypto-exchange ter wereld Binance. Er lijken inmiddels toch wat geruchten te zijn over een FTX-achtige situatie. Volgens documenten van de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), stuurde Binance miljarden dollars aan tegoeden van klanten richting het bedrijf van de CEO. Het gaat dan om Merit Peak, gecontroleerd door CEO Changpeng Zhao.

Bitcoin wallet van El Salvador gehackt, persoonsdata gelekt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

SEC vs. Binance

Het bewijs voor deze aantijgingen komt van een verklaring van Sachin Verma, een accountant van de SEC. Op basis van dit verhaal wil de SEC proberen een verzoek bij de rechter in te dienen om de fondsen op Binance.US, de Amerikaanse tak van het bedrijf, tijdelijk te bevriezen, zodat het beursplatform die niet zomaar weghaalt.

“Het is de SEC niet gelukt om te bedenken waarom een door Zhao gecontroleerde entiteit die handelde op het platform van Binance.US met de persoonlijke tegoeden van de CEO van Binance, ook zou moeten dienen als ‘doorgang’ account voor miljarden dollars aan klanttegoeden.”

Aldus het rechtsdocument. In totaal zou het gaan om 12 miljard dollar wat via een bedrijf van Zhao doorgestuurd is en 162 miljoen dollar via een bedrijf dat onder de controle van Guangying Chen valt in Singapore. Chen en Zhao controleren een aantal bedrijven zonder duidelijke connectie met Binance in de naam.

Advertentie

Vreemde situatie

De SEC zegt nu dat de meerderheid van de naar Zhao en Chen gestuurde fondsen nu in “offshore” accounts zitten. Chen is de zogenaamde backoffice en financiële manager van Binance. In een recente rapportage staat dat zij de controle had over de rekeningen van de Amerikaanse tak van Binance, wat vreemd is, omdat dat een onafhankelijke entiteit zou moeten zijn.

Binance zelf ontkent uiteraard dat het de tegoeden van klanten zou mixen met bedrijfsfondsen. Merit Peak is volgende Binance een entiteit voor Changpeng Zhao om zijn eigen vermogen in te verhandelen.

Uiteindelijk moeten we het allemaal maar afwachten en hopen dat Binance niet zo ellendig in elkaar zit als de SEC hier beweert. Dat zou namelijk weleens hele slechte gevolgen voor het vertrouwen in de industrie kunnen hebben.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie