Erik Juffermans Erik Juffermans
10/02/2023 11:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2023 11:30

Crypto exchange Kraken stopt met staking en betaalt boete aan SEC

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Kraken gaat als eerste crypto beurs aandelen en ETF's aanbieden

Foto: salarko/Shutterstock

Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Kraken onrechtmatig staking diensten verleend. Gebruikers zouden een groot risico lopen door te staken bij Kraken en de beloofde rendementen zijn niet reëel, aldus de SEC. De crypto exchange heeft 30 miljoen dollar betaald in een schikking met de SEC en stopt met de staking dienst.

Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen

Kraken het doelwit van de SEC

In een aankondiging op 9 februari werd dit openbaar gemaakt. Volgens de aankondiging luidde de aanklacht van de SEC als volgt; “het falen van het registreren van het aanbieden en verkopen van hun crypto asset staking programma als een dienst.” Naast het betalen van de schikking stopt Kraken voorlopig met het aanbieden van staking diensten.

Waarom specifiek Kraken het doelwit is van de SEC is niet geheel duidelijk. Kraken is namelijk een van de vele platformen waar staking van crypto mogelijk is. Gurbir Grewal van de SEC licht de actie toe:

“Kraken bood hun klanten niet alleen onrealistische rendementen die nergens op gebaseerd zijn, maar ze hadden ook het recht deze rendementen nooit te betalen. Tegelijkertijd hadden ze geen enkel inzicht in de financiële conditie en of ze überhaupt de mogelijkheid hadden de rendementen uit te keren.”

De macht van de SEC lijkt in dit geval enkel tot de Amerikaanse klanten van de crypto exchange te reiken. Kraken heeft aangegeven de staking diensten te continueren voor alle niet-Amerikaanse klanten. Hester ‘crypto mom’ Peirce van de SEC laat weten dat zij niet eens is met de beslissing:

Is de aanval op crypto geopend?

Het gerucht gaat dat de aanklacht van de SEC tegen Kraken deel is van een grotere aanval van de Amerikaanse regering op de totale crypto sector. Zo reageerde de CEO van Coinbase, Brian Armstrong op de verhalen dat de SEC het staken van crypto totaal wil beëindigen. Hij hoopt dat dit niet het geval is. Het zou namelijk “zeer slecht zijn voor de Verenigde Staten” als dit zou gebeuren.

Verder zou de Amerikaanse Federal Reserve actief bezig zijn de invloed van crypto in de traditionele banken wereld tegen te gaan. Volgens een bron is wat er momenteel gebeurd “duivels en bedoeld om crypto te begraven.”

De crypto sector is al sinds zijn geboorte het pispaaltje van autoriteiten. Over het algemeen weet de sector zich altijd knap staande te houden ondanks de kritiek. Ditmaal lijkt de gecoördineerde poging van onder andere de SEC en de Fed bedoeld om voor eens en altijd een einde aan crypto te maken. Hoeveel er waar is van deze geruchten is momenteel niet zeker.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie