Erik Juffermans Erik Juffermans
10/02/2023 11:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2023 11:30

Crypto exchange Kraken stopt met staking en betaalt boete aan SEC

Nieuws
Kraken gaat als eerste crypto beurs aandelen en ETF's aanbieden

Foto: salarko/Shutterstock

Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Kraken onrechtmatig staking diensten verleend. Gebruikers zouden een groot risico lopen door te staken bij Kraken en de beloofde rendementen zijn niet reëel, aldus de SEC. De crypto exchange heeft 30 miljoen dollar betaald in een schikking met de SEC en stopt met de staking dienst.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kraken het doelwit van de SEC

In een aankondiging op 9 februari werd dit openbaar gemaakt. Volgens de aankondiging luidde de aanklacht van de SEC als volgt; “het falen van het registreren van het aanbieden en verkopen van hun crypto asset staking programma als een dienst.” Naast het betalen van de schikking stopt Kraken voorlopig met het aanbieden van staking diensten.

Waarom specifiek Kraken het doelwit is van de SEC is niet geheel duidelijk. Kraken is namelijk een van de vele platformen waar staking van crypto mogelijk is. Gurbir Grewal van de SEC licht de actie toe:

“Kraken bood hun klanten niet alleen onrealistische rendementen die nergens op gebaseerd zijn, maar ze hadden ook het recht deze rendementen nooit te betalen. Tegelijkertijd hadden ze geen enkel inzicht in de financiële conditie en of ze überhaupt de mogelijkheid hadden de rendementen uit te keren.”

De macht van de SEC lijkt in dit geval enkel tot de Amerikaanse klanten van de crypto exchange te reiken. Kraken heeft aangegeven de staking diensten te continueren voor alle niet-Amerikaanse klanten. Hester ‘crypto mom’ Peirce van de SEC laat weten dat zij niet eens is met de beslissing:

Is de aanval op crypto geopend?

Het gerucht gaat dat de aanklacht van de SEC tegen Kraken deel is van een grotere aanval van de Amerikaanse regering op de totale crypto sector. Zo reageerde de CEO van Coinbase, Brian Armstrong op de verhalen dat de SEC het staken van crypto totaal wil beëindigen. Hij hoopt dat dit niet het geval is. Het zou namelijk “zeer slecht zijn voor de Verenigde Staten” als dit zou gebeuren.

Verder zou de Amerikaanse Federal Reserve actief bezig zijn de invloed van crypto in de traditionele banken wereld tegen te gaan. Volgens een bron is wat er momenteel gebeurd “duivels en bedoeld om crypto te begraven.”

De crypto sector is al sinds zijn geboorte het pispaaltje van autoriteiten. Over het algemeen weet de sector zich altijd knap staande te houden ondanks de kritiek. Ditmaal lijkt de gecoördineerde poging van onder andere de SEC en de Fed bedoeld om voor eens en altijd een einde aan crypto te maken. Hoeveel er waar is van deze geruchten is momenteel niet zeker.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie