Simon Bosch Simon Bosch
03/01/2024 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2024 10:04

Crypto leeft op: volume voor ’t eerst sinds 2022 boven $1 biljoen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto leeft op: volume voor 't eerst sinds 2022 boven $1 biljoen

Foto: katjen/Shutterstock

De crypto markt kon in 2023 een stuk sterker herstellen van de bearmarkt dan in eerste instantie werd verwacht. De handelsvolumes bleven echter lang ondermaats, maar de laatste maanden van het jaar hebben hier verandering in gebracht.

Nu het nieuwe jaar is begonnen en de koersen gelijk weer stegen na de jaarwisseling, nam het handelsvolume ook weer toe. Het handelsvolume is inmiddels weer gestegen tot het hoogste punt sinds eind 2022.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto handelsvolume was eerst dramatisch in 2023

Eind 2022, toen de bearmarkt zijn dieptepunt bereikte en veel handelaren uitstapten, bereikte de handelsvolumes een keerpunt. In 2023, ondanks het herstel van de koersen, bleven de handelsvolumes alsmaar dalen.

In september 2023 bereikte het volume zelfs het laagste niveau in meer dan vier jaar. Dat komt omdat beleggers niet wilde kopen noch verkopen. Potentiële kopers waren terughoudend tijdens de bearmarkt terwijl potentiële verkopers liever hun crypto vasthielden in anticipatie van de volgende marktcyclus.

Opvallend ging dat niet gepaard met een herstel van de stablecoin markt. Normaliter gaan stijgende koersen gepaard met stijgende liquiditeit en dat is meestal te zien in een groei in stablecoins. Dat bleef vorig jaar echter uit, de totale marktkapitalisatie van stablecoins was in 2023 juist gekrompen.

Advertentie

Crypto volume piekt weer, Binance blijft de grootste

Tegen het eind van het jaar begonnen de handelsvolumes toch eindelijk weer te stijgen. Het handelsvolume op crypto exchanges bereikte volgens data van The Block in december een waarde van 1,1 biljoen (1.100 miljard) dollar, het hoogst sinds eind 2022.

Dat is meer dan drie keer zoveel als afgelopen september, toen het volume een dieptepunt vond op zo’n 323 miljard dollar.

Deze data suggereert dat de interesse in de crypto-markt weer toeneemt en beleggers weer actiever handelen. Dat is een goed teken voor een aankomende bull-markt.

The Block houdt ook bij waar de handelsvolumes van afkomstig zijn. De afgelopen maanden bleef Binance met afstand het grootste handelsplatform ter wereld.

Het volume lag bij Binance in december op zo’n 432 miljard dollar, bijna 40% van het totaal dus. De cryptobeurs heeft het in 2023 erg zwaar gehad met beleidsmakers en is flink in marktaandeel teruggevallen, maar van de troon gestoten is het dus klaarblijkelijk nog niet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie