Erik Juffermans Erik Juffermans
05/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2023 06:00

Crypto marktaandeel van Binance daalt flink

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance baas reageert op geruchten over bitcoin dump

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, krijgt de afgelopen weken grote klappen te verduren. Zo kreeg de exchange een forse rechtszaak op zijn dak door de Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Het zit allesbehalve mee en het dalende marktaandeel van de exchange reflecteert dat. Ten opzichte van het begin van het jaar verloor Binance 16 procent aan marktaandeel.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Geen zero fee beleid meer

Deze informatie komt voort uit een onderzoek van analyse platform Kaiko. Ondanks de schade is Binance nog altijd groter dan de volledige concurrentie bij elkaar. De exchange is verantwoordelijk voor maar liefst 54 procent van al het handelsvolume op gecentraliseerde crypto exchanges.

Naast de lopende rechtszaken stopte Binance ook met het zero fee beleid voor het verhandelen van dertien handelsparen waaronder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Tot voor kort hoefde klanten geen transactiekosten te betalen. Deze verandering speelt ongetwijfeld ook een grote rol in de daling van het marktaandeel. 

“In het algemeen, verdampte het zeer hoge volume op Binance met de beëindiging van het zero fee beleid. Dit werd gereflecteerd door een gelijke verspreiding van marktaandeel over de andere exchanges.”

Rechtszaken niet de reden voor daling

Zoals gezegd is Binance in een rechtszaak verwikkeld met de CFTC. Volgens de commissie heeft Binance zich onder andere schuldig gemaakt aan marktmanipulatie. Ondanks de heftige beschuldigingen lijkt deze rechtszaak niet de reden te zijn voor het dalende marktaandeel, aldus Kaiko. De voornaamste reden is de bovengenoemde beëindiging van het zero fee beleid.

De argumentatie hiervoor is, dat het derivaten marktaandeel van Binance met maar twee procent daalde. Spot volume daalde echter wel hard, en de correlatie met het beëindigen van het zero fee beleid is duidelijk.

“De trend is een stuk anders bij derivaten volumes: Binance verloor maar twee procent aan marktaandeel in deze categorie. Dit wekt de suggestie dat het grootste deel van het marktaandeel verloren ging puur en alleen door het einde van zero fee spothandel, in plaats van negatieve aandacht omtrent de rechtszaak,” aldus Kaiko.

Vooralsnog lijken de juridische problemen van Binance geen roet in het eten te gooien. Maar wellicht komt hier verandering in. Gisteren werd Binance namelijk opnieuw aangeklaagd. Ditmaal voor 1 miljard dollar. De beschuldiging is het promoten van ongeregistreerde effecten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie