Timo Bult Timo Bult
03/04/2020 17:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2020 17:06

Cryptocurrency exchanges vervalsen onder andere bitcoin (BTC) handelsvolumes, stelt Chinese waakhond

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptocurrency exchanges vervalsen onder andere bitcoin (BTC) handelsvolumes, stelt Chinese waakhond

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Volgens de National Internet Finance Association in China (NIFA) worden de handelsvolumes op veel cryptocurrency exchanges wereldwijd vervalst. 
De NIFA is een onafhankelijke partij die opereert voor de People’s Bank of China (PBoC). Afgelopen donderdag publiceerde zij een analyse waaruit bleek dat veel exchanges gebruik maken van bots om zo verkeer na te bootsen.

De dagelijkse basis waarop cryptocurrencies verhandelt worden is in werkelijkheid een stuk lager dan getoond wordt op de meeste exchanges. De dagelijkse omzet verschilt soms wel tot 50%. Ondanks de lage volumes en de relatief lage prijs, wordt er een gigantisch volume getoond.

Marktmanipulatie is altijd een probleem geweest, afgelopen jaar gaf Bitwise aan dat ongeveer 95% van het handelsvolume van bitcoin (BTC) nep is. The Block zei na eigen onderzoek gedaan te hebben dat ongeveer 86% van het volume waarschijnlijk nep is. 
De NIFA stelt dat exchanges verschillende trucjes toepassen om de aandacht van investeerders te krijgen. Als voorbeeld wordt het concept dat bitcoin naast goud en zilver een veilige ‘safe-haven’ zou zijn gegeven, volgens de NIFA is dit niet waar. 
De NIFA voegde hieraan toe dat de meeste twijfelachtige crypto exchanges goed verborgen zijn. Het is vaak lastig te achterhalen waar deze exchanges zich nou precies bevinden en aan wie ze toebehoren. 
Door de grote zorgen rondom de legitimiteit van de handelsvolumes adviseert de waakhond niet te investeren in bitcoin. Dit komt overeen met de standpunten van de Chinese regering, dat tegen bitcoin is maar juist voor blockchain-technologie. 
In principe zijn alle crypto exchanges verboden in China sinds 2017. Maar zolang de servers zich in het buitenland bevinden en het verkeer peer-to-peer (P2P) plaatsvindt is het mogelijk om te traden. 
Afgelopen maand hebben we kunnen aanschouwen – zo medio maart – dat de koers van bitcoin meeging in de leegstroom van beurzen wereldwijd. Kan bitcoin na deze pullback de rug rechten? Lees verder in de analyse van Michiel!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie