Timo Bult Timo Bult
07/11/2022 10:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2022 10:26

Cryptodrama: Binance & FTX in strijd over FTT, koers daalt 15%

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cryptodrama: Binance & FTX in strijd over FTT, koers daalt 15%

Foto: CryptoFX/Shutterstock

Er is weer gedonder in crypto-land. Onlangs maakte ’s werelds grootste crypto exchange Binance bekend dat het al zijn FTX tokens (FTT) gaat verkopen. Inmiddels zien we de FTT koers een flinke duik maken. Wat is er precies aan de hand?

Sony test nieuwe eigen stablecoin op het Polygon netwerk
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

FTX en Alameda Research zijn nauw verbonden

Het begon allemaal met een artikel van Coindesk. De crypto-nieuwswebsite maakte eerder deze maand bekend verschillende documenten in te hebben gezien van Alameda Research. Dat is een handelsbedrijf opgericht door Sam Bankman-Fried (SBF), die tevens de oprichter is van de FTX exchange.

Beide bedrijven zijn echter twee losse entiteiten en zouden in de praktijk niets met elkaar te maken hebben. Echter liet Coindesk zien dat de scheidslijn tussen de twee bedrijven stukloopt op de balansdocumenten van Alameda Research.

Alameda Research heeft namelijk een enorme hoeveelheid FTT op zijn balans staan. FTT is de crypto van het FTX ecosysteem. Coindesk schrijft hierover:

“Hoewel daar op zich niets onaangenaams of verkeerds aan is, laat het zien dat de handelsgigant Alameda van Bankman-Fried op een fundament rust dat grotendeels bestaat uit een munt die een zusterbedrijf heeft gemaakt, en niet op een onafhankelijk activum zoals een fiat-valuta of een andere crypto.”

Grootste activa op de balans is FTT

Alameda zou in totaal $14,6 miljard aan activa op zijn balans hebben staan. Bovenaan dit lijstje staat FTX token, daar heeft het $3,66 miljard van in bezit. Ook heeft het $2,16 miljard aan “FTT onderpand” als activa op de balans staan.

De waarde van de tokens die op de balans staat die door Coindesk is ingezien, ligt overigens een stuk lager dan de daadwerkelijke waarde. In het document zou namelijk staan dat de waarde van “locked tokens” slechts 50% van de daadwerkelijke waarde is. Kortom, de hoeveelheid FTT die Alameda in bezit heeft valt waarschijnlijk een stuk hoger uit.

Alameda Research CEO: balans schetst slechts deel van het verhaal

Inmiddels heeft de huidige CEO van Alameda, Caroline Ellison, gereageerd op het crypto nieuws. Zij stelt dat de balans die Coindesk heeft ingezien meer dan 10 miljard aan andere activa mist. Daarnaast stelt ze dat haar bedrijf veel van de leningen inmiddels heeft terugbetaald, waarmee het zorgen omtrent de liquiditeit van Alameda en FTX probeert weg te nemen.

Desalniettemin haalt een groep investeerders hun crypto voor de zekerheid van FTX. Dat blijkt uit data van Nansen, gedeeld door crypto-journalist Wu Blockchain. Hij stelt dat er in de afgelopen 24 uur 26.600 ethereum (ETH) van Alameda naar FTX zijn gestuurd. Er wordt gespeculeerd dat dit wordt gedaan om aan de vraag te kunnen voldoen van investeerders die hun ETH van FTX halen.

Ook stablecoins worden massaal opgenomen door klanten, zo lijkt het. Alameda zou grote hoeveelheden stablecoins naar de hot wallet van FTX hebben gestuurd:

Advertentie

Binance verkoopt FTT uit voorzorg

De meest recente ontwikkeling in dit verhaal is dat de grootste exchange ter wereld zijn FTT gaat verkopen. De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), noemt het “post-exit risicomanagement,” iets wat het heeft geleerd van de Terra (LUNA) crash.

“Vanwege recente onthullingen die aan het licht zijn gekomen, hebben we besloten om de resterende FTT in onze boeken te liquideren.” aldus CZ

Om hoeveel FTT het precies gaat is niet bekend. Wel stelt CZ dat zijn exchange de FTT niet in een keer zal dumpen, dit om de impact op de prijs te minimaliseren.

De prijs van FTT leidt desalniettemin flink onder het recente nieuws. Sinds het begin van november staat FTT bijna 15% in de min. Dit terwijl bitcoin (BTC) zo’n 5% in de plus staat.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie