Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/04/2024 20:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2024 17:04

‘Cryptowallets moeten racistische memecoins blokkeren, netwerken niet’

Solana-SOL
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
‘Cryptowallets moeten racistische memecoins blokkeren, netwerken niet’

Foto: Tverdokhlib/Shutterstock

Op 27 en 28 maart vond de BUIDL-top plaats in het Zuid-Koreaanse Seoul. Op het evenement waren vele hoogstaande leden van de crypto industrie aanwezig. Dit jaar werd onder andere de strijd aangegaan met de toenemende hoeveelheid racistische memecoins. Over het algemeen zijn memecoins bedoeld als onschuldige grap. Maar helaas wordt de huidige overvloed aan tokens met een racistische term in de naam, een probleem.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wallet-apps moeten aanstootgevende crypto’s blokkeren, maar netwerken niet

Tijdens een paneldiscussie werd gedebatteerd over de beste aanpak voor het groeiende probleem. Moeten apps voor crypto wallets en exchanges deze verboden woorden filteren? Of moeten ze al op de blockchain tot stilstand worden gebracht?

Volgens Austin Federa, een van de topmannen van Solana, mogen wallet-ontwikkelaars een blokkeerlijst instellen. Vele wallets zijn daar zelfs al mee bezig, en filteren actief op spamtokens en NFT’s. Maar gebruikers behouden het recht om deze tokens te kunnen vinden als ze daar naar op zoek zijn. Op basis hiervan vindt hij dat het netwerk deze niet centraal moet, en zelfs niet kan censureren.

Federa maakte een vergelijking met het internet. Het is volgens hem niet realistisch om van een internetprovider te verwachten dat deze aanstootgevende inhoud filtert. Volgens hem zou het Solana (SOL) netwerk dit ook niet hoeven doen. Zowel het internet als de crypto industrie is volgens hem terrein waar men vrij in mag bewegen, al dan wel binnen een legaal kader. 

Advertentie

Verschillende manieren van naar het probleem kijken

Marc Zeller, oprichter van de Aave Chan Initiative, heeft een andere benadering. 

Hij pakt als voorbeeld de Europese wetgeving erbij, waarin men wordt verplicht om aanstootgevende inhoud te filteren.

“In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er wettelijke verplichtingen voor internetproviders om bepaalde inhoud te blokkeren,” vertelde hij. 

Complottheorieën zoals de Holocaustontkenning worden daar actief gefilterd. Hij vindt het goed om te zien dat verschillende culturen een verschillende visie hebben op het onderwerp. De crypto industrie zelf is volgens hem een sector die erg gefocust is op het vermijden van censuur. 

Solana-topman Federa ging vervolgens verder over het punt dat sommige crypto-organisaties geloven dat ze wettelijk verplicht zijn om inhoud te censureren.Daarbij citeerde hij het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC). Deze heeft sancties opgelegd aan witgewassen transacties en Noord-Koreaanse crypto wallets.

Overigens werd in de discussie ook duidelijk gemaakt dat alhoewel de racistische munten een probleem vormen, het meevalt in de enorme schaal van de crypto industrie:

“Dit lijkt sterk op situaties in de Verenigde Staten, waarbij een haatgroep met 20 leden voor een kerk protesteert. Ze halen het nationale nieuws en het lijkt groot, maar als je het bekijkt, zijn het maar 20 mensen die aandacht willen,” aldus Federa.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie