Erik Juffermans Erik Juffermans
04/10/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2023 10:00

De grootste crypto rechtszaak ooit is begonnen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

Foto: lev radin/Shutterstock

Na een lange voorbereiding is eindelijk het proces tegen Sam Bankman-Fried, voormalig topman van de ingestorte crypto beurrs FTX, begonnen. Inmiddels staat het FTX debacle bekend als een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis. Er hangt Bankman-Fried een straf van tientallen jaren boven het hoofd.

Crypto hacker wast $3,4 miljoen wit met Tornado Cash
Crypto hacker wast $3,4 miljoen wit met Tornado Cash

Heeft de CEO van crypto beurs FTX een kans?

SBF zou namelijk klantentegoeden van de FTX exchange hebben gebruikt om verliezen te dekken van zusterbedrijf Alameda Research. Het gaat in totaal om ruim $8 miljard aan klantentegoeden. Hoewel Bankman-Fried in het verleden toegaf het papierwerk niet helemaal op orde te hebben gehad, houdt hij nog altijd zijn onschuld vol.

Heeft Bankman-Fried een kans om eronderuit te komen? Juristen achten de kans erg klein. Vier van zijn voormalig collega’s bekenden al schuld en drie hiervan zullen waarschijnlijk tegen hem getuigen. Het verhaal van de advocaten van Bankman-Fried is dat hij te allen tijde handelde op het advies van zijn consultingteam.

“Hij heeft nog geen sterke verdediging. Misschien gaat hij mensen overtuigen dat hij een onhandige sukkel is maar dat is geen goede verdediging als je al die mensen hebt die tegen hem getuigen.”

Aldus John Coffee Jr., een hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Columbia universiteit. Coffee Jr. ziet de kansen van Bankman-Fried dus niet rooskleurig in. Volgens een andere expert ligt het volledig aan de jury. 

“Er hoeft namelijk maar één jurylid te zijn die zegt: ‘Niet schuldig. De overheid heeft zijn zaak niet zonder twijfel kunnen bewijzen.”

De crypto wereld kijkt toe naar SBF rechtszaak

Gisteren vond de selectieprocedure van de jury die zich over de zaak zal ontfermen plaats. Vandaag zal die procedure worden afgerond en zullen de juristen hun openingspleidooien presenteren. Zowel de aanklagers als de verdedigende partij zullen een openingsverklaring doen. Of Bankman-Fried zelf tijdens zijn proces zal spreken is onduidelijk.

Al met al belooft vandaag dus een spannendere dag te worden dan de jury selectie van gisteren, een historische dag zelfs. 11 maanden na de implosie van FTX zal Bankman-Fried zich moeten verantwoorden voor zijn daden. Daden die niet alleen grote gevolgen hadden voor alle klanten van FTX, maar voor de gehele crypto industrie. We blijven het proces nauwlettend volgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie