Simon Bosch Simon Bosch
03/02/2023 07:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2023 07:05

Door Twitter-oprichter gesteund decentraal Twitter alternatief nu live

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Ya está disponible la alternativa descentralizada a Twitter

Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Big Tech’ wordt al jaren bekritiseerd door een groeiende groep mensen. Grote technologiebedrijven zouden meer en meer monopoliën worden, met nadelige gebruikersvoorwaarden als gevolg. Blockchain kan een oplossing zijn. De blockchain-app Damus wil Twitter van zijn troon stoten.

Nieuwe baas van failliete cryptobeurs FTX heeft bizar uurloon
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Alternatief voor Twitter nu beschikbaar

Ironisch genoeg is Damus onder andere bedacht door Twitter-oprichter Jack Dorsey. Op Twitter kondigt hij aan dat de app officieel in de Apple App Store en op Google Play is geïntroduceerd. Het project is opensource en is op Github te vinden. Echter is Damus maar een klein deel van het geheel.

Het is namelijk gebaseerd op een nieuw netwerk genaamd Nostr. Damus is een Twitter-achtige implementatie hiervan voor Apple-apparaten. Ietwat verwarrend is dat de app op Android Amethyst heet. De Apple-versie en het ‘moedernetwerk’ zijn ongetwijfeld een verwijzing naar de Middeleeuwse waarzegger Nostradamus. De reden voor deze naamgeving is onduidelijk.

Nostr is ook de thuisbasis van het decentrale Telegram-alternatief Anigma, het decentrale schaakspel Jester en meer. Alle apps maken gebruik van het Nostr-netwerk, dat blockchain-achtige karakteristieken heeft. Net als Bitcoin (BTC) gebruikt Nostr private keys en public keys, waardoor je in principe zonder gecentraliseerde database kunt. Helemaal een blockchain is het niet.

Advertentie

Einde van Big Tech?

Hoe Jack Dorsey precies betrokken is bij het project is niet duidelijk, wel heeft hij in december 14 BTC verstuurd naar de ontwikkelaars om het project te bekostigen.

De voormalige Twitter-CEO hoopt met Nostr en de bijbehorende decentrale applicaties dat diensten minder afhankelijk worden van gecentraliseerde partijen. Denial of Service-aanvallen (ook wel DoS en DdoS) zouden hierdoor verleden tijd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor gebruikersvoorwaarden waar de gebruikers zelf het niet mee eens zijn.

Op het moment wordt gebruikgemaakt van ‘decentralized relays’ om berichten te verspreiden. In theorie kan Nostr hiermee een Ethereum-achtige implementatie omzeilen. Ethereum (ETH) ligt tegenwoordig onder vuur omdat het censuur toepast. Misschien verdwijnt Big Tech dus toch echt van het toneel, en wordt alleen een decentraal protocol.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie