Simon Bosch Simon Bosch
17/05/2023 04:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 04:15

Desastreuze ondergang crypto-bedrijven veroorzaakt door kleine groep

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Desastreuze ondergang crypto-bedrijven veroorzaakt door kleine groep

Foto: Felix Lipov / Shutterstock.com

Tot nu toe staat 2023 onder meer in het teken van een aantal enorme bank runs. In 2022 waren die er ook, maar toen vonden ze plaats bij verschillende crypto-bedrijven. Volgens de centrale bank van Chicago werden de tekorten niet veroorzaakt door een massale exodus van kleine investeerders, maar vooral door institutionele investeerders.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

5 crypto bank runs in 2022

In een onderzoeksrapport schrijft de Federal Reserve-bank van Chicago over hoe een groot aantal klanten van vijf verschillende crypto-bedrijven in essentie de dupe waren van slechts een paar whales. Het instituut heeft Celsius, Voyager Digital, BlockFi, Genesis en FTX onderzocht, die allemaal failliet zijn gegaan doordat klanten op grote schaal hun geld van de platformen haalden.

Volgens de officiële cijfers die bij het faillissement zijn ingediend hadden deze platformen gezamenlijk meer dan 4,3 miljoen gebruikers. FTX had hier het grootste aantal klanten van, ongeveer 1,9 miljoen om precies te zijn. Echter had het vóór de bearmarkt van 2022 nog veel meer klanten, het aantal piekte namelijk rond 9,7 miljoen accounts.

Het blijkt dat tijdens de bank run van FTX ongeveer 7,8 miljard dollar (37% van al het geld) is vertrokken. Geen enkel bedrijf verloor meer geld dan FTX. Het percentage was tijdens de tweede probleemsituatie bij Voyager echter nog iets hoger, namelijk bijna 39%.

Advertentie

Slechts een paar whales oorzaak bank runs

Maar het vertrokken geld was grotendeels niet van kleine investeerders. Van al het geld dat bijvoorbeeld bij Celsius werd opgenomen was 35% afkomstig van beleggers met meer dan 1 miljoen dollar op hun rekening. Veel van deze rekeningen waren van institutionele klanten, volgens de Fed. Bovendien waren zij een stuk eerder dan overige klanten, die veelal pas een paar dagen later mobiliseerden. Om hoeveel grote investeerders het precies gaat is niet duidelijk.

Ook is te zien dat de opnames bij Genesis bijna tegelijkertijd waren met het nieuws van het faillissement van FTX. Genesis had grote blootstelling aan laatstgenoemde, en ging vervolgens hierdoor ook failliet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie