Thom Derks Thom Derks
01/02/2023 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2023 17:05

FTX had eind 2022 nog $1,4 miljard aan cash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Escandalosas cifras de FTX: Mil millones de dólares en déficit

Foto: Marquess789/Shutterstock

Het inmiddels failliete FTX had nog voor 1,4 miljard dollar aan cash op de balans aan het einde van 2022. Dat blijkt uit een nieuwe update over de financiële gezondheid van het beursplatform. Dat getal ligt ongeveer 19 procent hoger dan de 1,2 miljard dollar waar eerder over werd gesproken in november 2022, op het moment dat FTX zijn faillissement aanvroeg.

Terra-oprichter Do Kwon mag cel verlaten, maar nog lang niet vrijuit
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

260 miljoen dollar voor FTX US

Opvallend is dat onder andere FTX US nog voor ruim 260 miljoen dollar aan cash in de schatkist had aan het einde van 2022. Sam Bankman-Fried riep al langer dat de Amerikaanse tak van het beursplatform financieel gezond was en alles in huis had om zijn gebruikers volledig terug te betalen.

Afgelopen maand blogde hij dat FTX US “nog tenminste 111 miljoen dollar aan assets en waarschijnlijk 400 miljoen dollar aan cash had bovenop de bedragen die nodig waren om de klanten terug te betalen.” Dat bedrag komt echter niet helemaal overeen met de 260 miljoen dollar aan cash waar de laatste financiële update over spreekt.

In die zin valt het nog maar te bezien of FTX US inderdaad zo gezond was als Bankman-Fried beweerde. Eerder loog hij ook al over de financiële gezondheid van het gehele bedrijf, want net voor de implosie van de beurs zij hij dat alle entiteiten voldoende cash hadden om iedereen terug te betalen.

Advertentie

Voor de rechter in oktober

Wat betreft de straf voor Bankman-Fried moeten we nog een paar maanden wachten. Zijn rechtszaak in de Verenigde Staten staat namelijk pas voor oktober 2023 op de planning. Ook dan kan het nog maanden, zo niet jaren, duren voordat er een uitspraak van de rechter is.

Alles bij elkaar lijkt het echter onmogelijk dat Bankman-Fried een lange straf kan ontlopen. Vanuit meerdere bronnen is immers al bevestigd dat zijn beursplatform en zijn handelsfirma Alameda Research de tegoeden van klanten gebruikten om risicovolle investeringen te doen.

Het spaargeld van miljoenen mensen is op die manier misbruikt en vernietigd. Voor die groep is het te hopen dat er nog een significant deel terugkomt, maar in hoeverre dat mogelijk is en hoe lang dat allemaal zal duren, dat moet nog blijken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie