Erik Juffermans Erik Juffermans
19/10/2023 12:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2023 11:21

FTX rechtszaak ontrafelt omvang van crypto miljardentekort

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Revelaciones del caso FTX: deuda milmillonaria en criptomonedas

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Het is de derde week van het proces tegen voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried. De afgelopen twee weken waren de naaste collega’s van Bankman-Fried al aan het woord achter de getuigenbank. Deze week gaan de schokkende openbaringen gewoon verder. Een financieel expert gaf op woensdag een inzage in de cijfers van FTX op de piek van de vorige bullrun, meldt Bloomberg.

Grootste bank van Colombia lanceert eigen cryptobeurs en stablecoin
Grootste bank van Colombia lanceert eigen cryptobeurs en stablecoin

Reusachtig gat in de crypto balans van FTX

Toen de crypto markt in november 2021 zijn historische piek aantikte had FTX naar verluidt ongeveer $20 miljard aan crypto in handen. De accountancyprofessor Peter Easton geeft echter aan dat de crypto exchange slechts een kwart hiervan in zijn wallets had. De expert meldde in de rechtbank dat de wallets van FTX slechts $5 miljard aan crypto bevatten in november 2021.

“Er was veel minder geld in de crypto wallets dan er had moeten zijn.”

Easton is tot deze conclusie gekomen na een uitgebreid onderzoek naar Alameda Research en FTX. Hij onderzocht bankafschriften, de FTX database, documenten van debiteuren, en blockchain data.

Op basis van Eastons onderzoek kan geconcludeerd worden dat FTX sinds januari 2021 op geen enkel moment genoeg crypto in bezit had om de tegoeden van klanten te dekken. Het tekort was te allen tijden meerdere miljarden dollars. Dit veranderde niet tot FTX uiteindelijk in november 2022 implodeerde.

De week voordat FTX ten onder ging had de exchange bijna geen geld meer, blijkt uit het onderzoek. Op papier zou de exchange op dat moment nog $11,4 miljard aan klantentegoeden in handen hebben. In werkelijkheid had FTX slechts $1 miljard aan crypto in bezit. 

De rol van Alameda Research

Het is inmiddels duidelijk dat dit gat veroorzaakt werd door Alameda Research dat grote verliezen maakte met klantentegoeden. Zo had Alameda in mei 2022 een negatieve balans bij FTX van $12,6 miljard. Alameda Research was het zusterbedrijf van FTX en tevens in handen van Bankman-Fried.

Bankman-Fried was echter niet de CEO van Alameda, dat was Caroline Ellison. Zij getuigde vorige week al in de rechtbank, en bekende in december vorig jaar al schuld aan fraude. Ze besloot toen mee te werken met het strafrechtelijk onderzoek tegen Bankman-Fried en de misstanden bij FTX en Alameda. 

Crypto Insiders is genomineerd!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.

Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie