Erik Juffermans Erik Juffermans
11/10/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/10/2023 12:28

Ex-liefdespartner getuigt tegen de ‘Crypto koning’ van FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX rechtszaak ontrafelt omvang van crypto miljardentekort

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Vorige week startte het strafproces van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried. Wellicht de meest interessante ontwikkelingen hierbij zijn de getuigenissen. Eerder schoof Gary Wang, mede-oprichter en voormalig CTO van FTX, al achter de getuigenbank. Gisteren deed ook Caroline Ellison dit. Zij is de voormalig CEO van Alameda Research en de ex van Bankman-Fried.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CEO van crypto beurs gaf opdracht om met klantentegoeden te sjoemelen

Wat was Alameda Research ook alweer? Dit was het zusterbedrijf van crypto beurs FTX en was tevens in handen van Bankman-Fried. Het bedrijf werd gebruikt om met klantentegoeden van FTX te speculeren op de crypto markten. In totaal verloor Alameda ruim $8 miljard aan klantentegoeden. Ellison was de CEO van dit zusterbedrijf.

Achter de getuigenbank claimt Ellison dat haar voormalig baas en liefdespartner haar dwong de misdaden te begaan. Hij zou de opdracht hebben gegeven om te investeren met klantentegoeden. Dit waren misdaden die uiteindelijk tot de ondergang van FTX leidden.

Ellison bevestigt hiermee de woorden van Wang, die vorige week getuigde: Alameda Research kon onbeperkt geld van FTX klanten gebruiken. Ze geeft ook toe dat ze namens Bankman-Fried neppe balansen van Alameda naar banken stuurde om het bedrijf minder riskant te doen lijken.

Meer cruciale getuigenissen tegen CEO van FTX

Afgelopen december bekende Ellison al schuld en besloot mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek tegen Bankman-Fried. Ze bekende schuld aan zeven vormen van fraude. 

Er hangen Bankman-Fried zelf meer dan tien aanklachten boven het hoofd. Mocht hij schuldig bevonden worden, zou hij voor tientallen jaren achter de tralies kunnen verdwijnen.

Zoals gezegd, getuigde voormalig CTO van FTX Gary Wang ook al. Hij hield zich naar eigen zeggen vooral bezig met de technische aspecten. Een van de dingen die hij openbaarde ging over het FTX verzekeringsfonds. De waarde van het fonds was gebakken lucht, claimde hij. Er werd dagelijks een simpel rekensommetje gebruikt om de waarde van het fonds te bepalen. Dit bedrag kwam niet overeen met de werkelijke waarde, maar lage veel lager.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie