Rico Engelbarts
07/02/2019 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2019 19:00

Gaat deze Bitcoin miljardair de failliete crypto exchange Mt. Gox weer tot leven wekken?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gaat_deze_bitcoin_miljardair_de_failliete_crypto_exchange_mtgox_weer_tot_leven_Wekken

Mt. Gox, een van de grootste crypto exchanges uit de geschiedenis van cryptocurrency, lijkt op te gaan staan uit de dood. Na jarenlange rechtszaken heeft Bitcoin miljardair Brock Pierce samen met een groep schuldeisers ‘GoxRising’ opgezet, met als doel alle schuldeisers schadeloos te stellen en de exchange nieuw leven in te blazen.
Nadat Mt. Gox in 2011 gehackt werd stortte de exchange een aantal jaar daarna, in 2014, volledig in. In totaal ging er ongeveer 850.000 BTC verloren, wat op dat moment een totale waarde van $460 miljoen had. In totaal verloren 24.000 crypto traders hun crypto.
Na de instorting nam Brock Pierce de exchange over voor in totaal 2 BTC. Zijn doel is sindsdien elke schuldeiser schadeloos te stellen, iets wat niet makkelijk bleek te zijn. Het leek er namelijk lang op dat het hele platform, met alle activa inbegrepen geliquideerd zou gaan worden.
Nadat duidelijk werd dat de BTC die Mt. Gox nog bezat aanzienlijk in waarde was toegenomen, besloot de rechter vorig jaar dat de exchange een zogenaamd rehabilitatie proces in mocht gaan. In zo’n proces mag de exchange langzaam toewerken naar het herstarten van het platform, maar het moet daarbij wel de schuldeisers terugbetalen.
Om zoveel mogelijk schuldeisers achter dit plan te krijgen zette Pierce GoxRising op. In het plan staat dat schuldeisers een aandeel kunnen krijgen in de nieuwe versie van Mt. Gox dat zich vooral zal richten op non-custodial trading.
Het zal echter nog minstens vijf jaar duren voordat schuldeisers ook maar een cent van hun geld terug zullen zien aangezien het juridische proces nog in volle gang is. Alle cryptocurrencies die Mt. Gox nog in zijn bezit heeft, wat zo’n $1,2 miljard aan Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin SV is, zal uiteindelijk worden verdeeld onder de schuldeisers.
Zodra dat gebeurd is zal de exchange een opnieuw kunnen opereren. Of het Pierce gaat lukken is nog maar de vraag, maar hij zelf lijkt er alle vertrouwen in te hebben:

We hebben de opkomst, de val, en het is al meer dan vijf jaar in een proces van liquidatie en faillissement in Japan. Maar het verhaal is nog niet voorbij. Het laatste hoofdstuk van dit boek is ongeschreven. We hebben de mogelijkheid om dat verhaal te schrijven. Wat voor soort einde willen we dat dit verhaal gaat hebben?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie