Erik Juffermans Erik Juffermans
05/06/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2023 18:30

Gevallen crypto beurs FTX krijgt donatie aan museum terug

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gevallen crypto beurs FTX krijgt donatie aan museum terug

Foto: Shutterstock/rafapress

Voordat het schip genaamd FTX afgelopen november ten onder ging, maakte de crypto exchange geregeld gulle donaties. Het bedrijf deed dit aan politieke instanties, maar ook aan culturele. Zo kreeg het Metropolitan Museum in New York 550 duizend dollar gedoneerd van FTX. In samenspraak is er besloten dat deze donatie wordt teruggedraaid. Dit werd op 2 juni bekendgemaakt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

The Met geeft donatie terug

Tussen maart 2020 en november 2022 deed FTX maar liefst 93 miljoen dollar aan donaties. Sinds het faillissement in november probeert de exchange deze donaties terug te draaien en zo de nodige financiële middelen binnen te harken. De donaties aan het Metropolitan Museum, ook wel ‘the Met’, werden in maart en mei 2022 gedaan. 

“The Met wilt de donaties terugkeren aan de schuldenaren van FTX. De schuldenaren van FTX en the Met hebben in goed geloof onderhandeld over de teruggave van het geld.”

FTX doneerde 42 van de 93 miljoen dollar aan donaties aan politieke organisaties. De exchange verzocht ook de 180 politici om de donaties terug te keren. Tot zover deden maar 19 hiervan dit ook. Recent maakte Unusual Wallets, een Twitter account, een lijst openbaar met alle Amerikaanse politieke instanties die geld van FTX ontvingen.

Gaat FTX een doorstart maken?

Eind vorige maand kwam er wel heel opmerkelijk nieuws naar buiten. Een document dat openbaar werd gemaakt wekte de suggestie dat FTX wellicht een doorstart overweegt. Het document gebruikte termen zoals ‘FTX 2.0’ en ‘exchange fortification’. 

Na het faillissement hoopten veel gedupeerden al dat de exchange een doorstart zou gaan maken. Met dit laatste nieuws lijkt deze mogelijkheid realistischer dan vooraf wellicht gedacht. Gaat FTX als een feniks uit de as herrijzen?

De kans dat voormalig CEO, Sam Bankman-Fried, nog iets met FTX te maken zal hebben is zeer klein. In oktober dit jaar zal zijn proces van start gaan, maar heel best ziet het er niet uit voor SBF. Zo bekende meerdere betrokkenen al schuld van meerdere zware overtredingen. SBF houdt echter nog altijd zijn onschuld vol.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie