Simon Bosch Simon Bosch
24/05/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2023 13:00

FTX 2.0: gevallen crypto beurs wil doorstart maken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX 2.0: gevallen crypto beurs wil doorstart maken

Foto: Dennis Diatel / Shutterstock.com

Toen de grote crypto exchange FTX eind vorig jaar op de fles ging werd een nieuwe CEO aangesteld om het faillissement in goede banen te leiden. Veel gebruikers hoopten dat het bedrijf een doorstart zou maken, en de nieuwe CEO sloot deze mogelijkheid niet uit. Nu lijken hier concrete plannen voor gemaakt te zijn.

Coinbase’ crypto netwerk nadert Solana’s snelheid, maar twijfels rijzen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

FTX’ nieuwe CEO brengt geld klanten terugwat?

Na het faillissement werd CEO John J. Ray III ingeschakeld. Hij is advocaat en een soort ‘bedrijvendokter’ die zich specialiseert in het terugkrijgen van het geld van failliete bedrijven. Hij is ervoor verantwoordelijk dat het duidelijk wordt waar het geld van FTX ligt en dat dit bij de rechtmatige eigenaren terechtkomt. De oprichter en voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, is namelijk afgetreden.

Ray wil onder andere dat Grayscale FTX gaat vergoeden voor te hoge managementskosten die het vroeg voor het deelnemen in Grayscale-fondsen. Dat geld zou vervolgens via de faillissementsprocedure bij gedupeerde klanten terecht kunnen komen. Ook hoopt FTX bijna 4 miljard dollar van Genesis terug te krijgen.

Begin dit jaar zou de nieuwe topman al ongeveer 5,5 miljard dollar hebben gelokaliseerd, maar in april zou dit bedrag al zijn toegenomen tot 7,3 miljard dollar.

Advertentie

‘FTX 2.0’ lijkt in de maak

In een nieuw document gebruikt FTX bijzondere termen, zoals ‘exchange fortification’, ‘plan for structuring exchange’ en ‘Review 2.0 next steps’. Deze termen suggereren dat er al concrete plannen zijn om niet alleen klanten weer hun geld (gedeeltelijk) terug te geven, maar ook om het platform weer operationeel te maken.

Hiervoor worden al voorbereidingen getroffen voor een ‘biedingsproces’, wat vermoedelijk slaat op het eventueel uitkopen van bestaande investeerders. Dat geeft geen garantie op een doorstart, maar het suggereert dat er meer plannen zijn dan alleen het Chapter 11-faillissement dat al wordt gevolgd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie