Ivo Melchers Ivo Melchers
05/05/2023 11:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2023 11:08

FTX wil bijna $4 miljard terugvorderen van Genesis in faillissement

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gevallen crypto beurs FTX krijgt donatie aan museum terug

Foto: Shutterstock/rafapress

Het failliete FTX en zijn voormalig CEO Sam Bankman Fried (SBF) bombarderen, enkele maanden nadat het kopje onder ging, nog altijd het crypto nieuws. Dit heeft te maken met de slepende faillissementsprocedure waarin het verweven is. In november vroeg de crypto exchange officieel een zogenoemd Chapter 11 faillissement aan, wat ook wel een reorganisatie faillissement wordt genoemd. Het is een juridisch proces voor financiële herstructurering, wat onder toezicht van een federale rechtbank gebeurd.

Bij een faillissementsprocedure geeft een zogenoemde clawback curatoren het recht om te kijken naar de financiële transacties die de debiteur heeft gedaan in een periode van 90 dagen voor het failliet ging om te bepalen of de eigendommen wellicht teruggevorderd kunnen worden. FTX wil gebruik maken van dit onderdeel van de Amerikaanse wetgeving en wil nu bijna $4 miljard terugvorderen.

Handelen zonder grenzen: Nederlanders enthousiast over cryptobeurs
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

FTX wil $3,9 miljard terugvorderen

In een aanvraag van 3 mei gaf het bedrijf namelijk aan dat het van plan is om bijna $4 miljard aan fondsen terug te vorderen van het eveneens failliete Genesis Global Capital. Genesis is een dochteronderneming van Digital Currency Group die in januari van dit jaar zelf een faillissement aanvroeg.

Volgens de indiening van woensdag heeft Alameda Research, een aan FTX gelieerde entiteit, $1,8 miljard aan leningen aan Genesis terugbetaald en tevens $273 miljoen toegezegd in de 90 dagen voordat de verschillende FTX-bedrijven een faillissement aanvroegen. Genesis nam ook nog eens $1,6 miljard op van FTX, terwijl Genesis Global Capital International in dezelfde periode nog eens $213 miljoen opnam.

Het doel van FTX met deze terugvordering is om meer geld bij elkaar te sprokkelen om uiteindelijk terug te geven aan de miljoenen schuldeisers die meer dan $11 miljard verschuldigd zijn.

Advertentie

Update faillissementsprocedure FTX

Eerder deze week kon je lezen dat de failliete cryptobeurs in een nieuwe maandelijkse financiële update had laten weten dat het tot het einde van maart zeker $86 miljoen heeft uitgegeven. Het overgrote gedeelte hiervan werd besteed aan juridische kosten. Deze kosten zullen in de loop van het faillissementsprocedure nog flink oplopen.

FTX heeft sinds het faillissement al behoorlijk wat geld teruggevonden en zou momenteel in totaal nog zo´n $6,2 miljard aan assets hebben. Het bedrijf overweegt zelfs een herlancering in het tweede kwartaal van volgend jaar. In hoeverre dit ook daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden blijft vooralsnog een groot vraagteken.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie