Dylan Laat Dylan Laat
29/03/2024 11:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 10:14

Gevallen cryptokoning kan wegkomen met 12,5 jaar cel, gaat in beroep

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gevallen cryptokoning kan wegkomen met 12,5 jaar cel, gaat in beroep

Foto: Domenico Fornas/Shutterstock

De recente veroordeling van Sam Bankman-Fried, ex-CEO van de failliete cryptobeurs FTX, tot een gevangenisstraf van 25 jaar heeft veel stof doen opwaaien. Dat komt vooral omdat dit aanzienlijk minder is dan de 40 tot 50 jaar die aanklagers hadden geëist. Nu is er een kans dat zijn tijd achter de tralies nog veel korter zal zijn dan verwacht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ex-CEO FTX kan geluk hebben

In het federale gevangenissysteem van de Verenigde Staten bestaat officieel geen mogelijkheid tot vervroegde vrijlating op basis van goed gedrag. Wel kunnen gevangenen de tijd van hun straf verkorten door zich goed te gedragen.

Volgens Mitchell Epner, voormalig federaal aanklager, zou Bankman-Fried in theorie “zo weinig als 12,5 jaar” kunnen uitzitten, mits hij alle beschikbare reductie voor goed gedrag weet te verkrijgen. Dat vertelde Epner aan CNN.

Dit aspect van het strafsysteem biedt dus een aanzienlijke vermindering van de effectieve gevangenistijd, zelfs voor diegenen die zijn veroordeeld tot lange straffen voor serieuze daden.

Rechter Kaplan heeft ook aanbevolen dat Bankman-Fried in een gevangenis met een middelhoge beveiliging of lager wordt geplaatst, idealiter in de omgeving van San Francisco. Dit zou het voor zijn familie gemakkelijker maken om hem te bezoeken.

Advertentie

Gevallen cryptokoning spreekt zich uit

Voorafgaand aan de uitspraak van zijn straf heeft Bankman-Fried zelf nog het woord genomen. In zijn verklaring blikte hij terug op zijn tijd als CEO van FTX.

Bankman-Fried erkende het succes dat hij samen met zijn team had bereikt, maar gaf toe dat hij “alles heeft weggegooid”. SBF stelde dat dit een fout is die hem “elke dag achtervolgt”.

Verder prees hij zijn voormalige zakenpartners, waaronder medeoprichter Gary Wang en zijn ex-vriendin Caroline Ellison. Allebei getuigden overigens tegen hem als onderdeel van een deal met de aanklagers.

De gevangenisstraf kan nog lager gaan uitvallen als SBF en zijn team van advocaten met succes het vonnis kunnen aanvechten. Inmiddels hebben zij al bekend gemaakt dat zij in hoger beroep zullen gaan. Kortom, de zaak is zeker nog niet gesloten.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie