Robin Hazekamp Robin Hazekamp
19/02/2024 21:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2024 19:15

Grote crypto exchange verliest €24 miljoen door gehaaide hack

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote crypto exchange verliest €24 miljoen door gehaaide hack

Foto: Paolo Certo/Shutterstock

Een grote gedecentraliseerde crypto exchange, FixedFloat, is gisteravond (18 februari) gehackt. In totaal is het platform ongeveer $26 miljoen kwijtgeraakt aan een hacker. Het gaat om bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), waarvan de schade met de eerstgenoemde het grootst is. Nog bijzonderder is dat het bedrijf zelf in eerste instantie vermeldde dat het om een ‘klein technologisch probleem’ ging.

Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard
Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard

Crypto exchange FixedFloat gehackt voor $26 miljoen

Op 18 februari heeft de gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) FixedFloat bekendgemaakt dat ze zijn gehackt. De eerste bevestigingen werden gedaan op sociale-media platform X (voorheen Twitter). Daarop schreef het FixedFloat team het volgende:

“We bevestigen dat er inderdaad een hack en diefstal van fondsen heeft plaatsgevonden. We zijn nog niet klaar om publiekelijk commentaar te geven op de zaak, omdat we nog bezig zijn met het elimineren van kwetsbaarheden, het verbeteren van beveiliging en het uitvoeren van onderzoek.”

Verder zijn er, behalve dat het team openstaat voor vragen van journalisten, geen berichten meer verschenen op het X account. Op de site van de exchange zelf wordt vermeld dat ze bezig zijn met technische werkzaamheden, iets wat klanten in eerste instantie op het verkeerde been bracht. Zij dachten dat hun transacties niet werden uitgevoerd wegens een onderhoudsbeurt.

Advertentie

Blockchain speurneuzen zijn platform voor met bekendmaken hack

In de tussentijd was het platform druk bezig met uitzoeken wat er gebeurd was. Crypto-speurneuzen zoals PeckShieldAlert en 0XJosh waren het platform uiteindelijk voor. Zij brachten naar buiten dat er in totaal 1728 ETH en 409 BTC gestolen was, met een gezamenlijke waarde van bijna $26 miljoen.

De gestolen fondsen betreffen geen klantentegoeden. FixedFloat doet namelijk niet aan de opslag daarvan. Zij voeren enkel de handel in cryptocurrencies en blockchain-transacties uit. Hierbij is geen Know-Your-Customer verificatie bij nodig, waardoor het veelal wordt gebruikt voor het verhullen van criminele transacties.

De hacker heeft onderzoekers al het spoor bijster doen raken door zijn buit naar eXch en HitBTC te verplaatsen. Hoogstwaarschijnlijk heeft de persoon of organisatie achter de hack een vals spoor opgezet. Desalniettemin wordt er hard gezocht naar een manier om de gestolen fondsen terug te krijgen. 

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie