Nick de Jong Nick de Jong
10/06/2024 15:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2024 13:09

Hacker stuurt $48 miljoen aan crypto naar beruchte Tornado Cash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: PDN_4T/Shutterstock

48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies kwam recent ineens in beweging, nadat het sinds eind 2023 in dezelfde wallet verbleef. Waarom de gestolen bezittingen ineens verplaats werden is nog onduidelijk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

81,5 miljoen dollar aan crypto gestolen

Eind 2023 vond er een grote hack plaats op de zogenoemde cross-chain bridge Orbit Chain. Het protocol is sterk verwant aan het Klaytn (KLAY) ecosysteem. Gedurende de hack wist de persoon of personen erachter, maar liefst 81,5 miljoen dollar te stelen via meerdere transacties.

Maandenlang bleven de gestolen cryptocurrencies in dezelfde wallet staan. Tot er afgelopen zaterdag ineens wel activiteit gemeten werd. Volgens het blockchain onderzoeksbureau Arkham Intelligence werd er zo’n 48 miljoen dollar verstuurd naar de crypto mixer Tornado Cash.

Advertentie

Crypto mixer verwerkt 48 miljoen dollar

Tornado Cash is een protocol wat er voor zorgt dat cryptocurrencies daadwerkelijk anoniem worden. De crypto mixer voegt de ontvangen crypto’s bij andere crypto’s, waarna het weer in kleine delen uitbetaald naar een wallet naar keuze. Hierdoor is het onmogelijk om de herkomst van de ontvangen cryptocurrencies daarna te achterhalen.

In een statement liet Orbit Chain weten dat het niet duidelijk is waarom de gestolen gelden ineens verplaatst werden. Ze werken momenteel in nauw contact met de betrokken autoriteiten, zodat de gestolen munten snel kunnen worden gevolgd en mogelijke vervolgacties kunnen worden ondernomen.

Het statement kwam kort nadat Orbit Chain eindelijk bepaalde dienstverleningen had opgestart. Kort na de hack besloot het protocol specifieke functies niet langer aan te bieden, zodat deze eerst beter beveiligd konden worden.

Baas van grootste cryptobeurs: ‘nieuw tijdperk is begonnen’
Baas van grootste cryptobeurs: 'nieuw tijdperk is begonnen'

Oorzaak hack nog altijd onduidelijk

De hacker had de 48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies eerst verplaatst naar een nieuwe wallet volgens de beschikbare blockchain data. Vervolgens werden de munten doorgesluisd naar Tornado Cash. Momenteel beheert de hacker nog altijd 71 miljoen dollar aan ether (ETH) en de stablecoin Dai (DAI).

Een echte uitleg hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden heeft Orbit Chain nog altijd niet gegeven. Wel hebben ze laten weten dat de hack niet heeft plaatsgevonden door een zwakke plek in de Orbit Bridge smart contract of door diefstal van een toegangssleutel. In een blogpost liet het protocol destijds al weten erg geschrokken te zijn van de hack en dat zij en haar medewerkers er alles aan zullen doen om de nodige maatregelen te nemen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Advertentie