Nick de Jong Nick de Jong
10/06/2024 15:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2024 13:09

Hacker stuurt $48 miljoen aan crypto naar beruchte Tornado Cash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: PDN_4T/Shutterstock

48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies kwam recent ineens in beweging, nadat het sinds eind 2023 in dezelfde wallet verbleef. Waarom de gestolen bezittingen ineens verplaats werden is nog onduidelijk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

81,5 miljoen dollar aan crypto gestolen

Eind 2023 vond er een grote hack plaats op de zogenoemde cross-chain bridge Orbit Chain. Het protocol is sterk verwant aan het Klaytn (KLAY) ecosysteem. Gedurende de hack wist de persoon of personen erachter, maar liefst 81,5 miljoen dollar te stelen via meerdere transacties.

Maandenlang bleven de gestolen cryptocurrencies in dezelfde wallet staan. Tot er afgelopen zaterdag ineens wel activiteit gemeten werd. Volgens het blockchain onderzoeksbureau Arkham Intelligence werd er zo’n 48 miljoen dollar verstuurd naar de crypto mixer Tornado Cash.

Advertentie

Crypto mixer verwerkt 48 miljoen dollar

Tornado Cash is een protocol wat er voor zorgt dat cryptocurrencies daadwerkelijk anoniem worden. De crypto mixer voegt de ontvangen crypto’s bij andere crypto’s, waarna het weer in kleine delen uitbetaald naar een wallet naar keuze. Hierdoor is het onmogelijk om de herkomst van de ontvangen cryptocurrencies daarna te achterhalen.

In een statement liet Orbit Chain weten dat het niet duidelijk is waarom de gestolen gelden ineens verplaatst werden. Ze werken momenteel in nauw contact met de betrokken autoriteiten, zodat de gestolen munten snel kunnen worden gevolgd en mogelijke vervolgacties kunnen worden ondernomen.

Het statement kwam kort nadat Orbit Chain eindelijk bepaalde dienstverleningen had opgestart. Kort na de hack besloot het protocol specifieke functies niet langer aan te bieden, zodat deze eerst beter beveiligd konden worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Oorzaak hack nog altijd onduidelijk

De hacker had de 48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies eerst verplaatst naar een nieuwe wallet volgens de beschikbare blockchain data. Vervolgens werden de munten doorgesluisd naar Tornado Cash. Momenteel beheert de hacker nog altijd 71 miljoen dollar aan ether (ETH) en de stablecoin Dai (DAI).

Een echte uitleg hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden heeft Orbit Chain nog altijd niet gegeven. Wel hebben ze laten weten dat de hack niet heeft plaatsgevonden door een zwakke plek in de Orbit Bridge smart contract of door diefstal van een toegangssleutel. In een blogpost liet het protocol destijds al weten erg geschrokken te zijn van de hack en dat zij en haar medewerkers er alles aan zullen doen om de nodige maatregelen te nemen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie