Rico Engelbarts
30/01/2019 10:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2019 10:45

Italiaanse Bitgrail oprichter moet $170 miljoen aan gestolen cryptocurrency terugbetalen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Italiaanse_bitgrail_oprichter_moet_170_miljoen_dollar_aan_gestolen_cryptocurrency_terugbetalen

Een rechtbank in Italië heeft de oprichter van cryptocurrency exchange Bitgrail, Francesco Firano, bevolen de $170 miljoen aan gestolen cryptocurrencies terug te betalen. Volgens de rechtbank ligt de schuld bij de exchange en moet Firano de gestolen crypto uit eigen zak terugbetalen.
Volgens documentatie van de advocaten van de slachtoffers zou Firano meerdere malen fouten hebben gemaakt met betrekking tot de beveiliging van Bitgrail. Zo zouden de private keys niet veilig zijn opgeslagen, en zou crypto van klanten naar wallets van de beurs zijn gesluisd. Daarnaast wist Firano niet te voorkomen dat dubbele opnames van tegoeden werden uitgevoerd.
Door die dubbele opnames gingen er tientallen miljoenen Nano (NANO) verloren. De rechtbank veroordeelde Firano voor het niet inlichten van zijn klanten over deze verdachte transacties. Firano zou hebben geweten dat tussen juli en december 2017 10 miljoen aan Nano verdween, maar daar niets aan hebben gedaan.
Het meest opmerkelijke aan deze zaak is dat vlak voordat de diefstal van $170 miljoen aan Nano bekend werd gemaakt, Firano 230 BTC (toen $1,8 miljoen) wegsluisde naar zijn eigen rekening.
Als gevolg van de uitspraak wordt er nu beslag gelegd op Firano’s persoonlijke bezitting, waaruit al zo’n $1 miljoen gehaald kon worden. Daarnaast werd er beslag gelegd op miljoenen dollars aan digitale valuta die op Bitgrail’s rekeningen stonden.
De advocatengroep die de slachtoffers bijstaan in de zaak zeggen dat de uitspraak een grote overwinning is:

Zowel een enorme overwinning voor crypto-gebruikers, als een waarschuwing voor eigenaren van cryptocurrency exchanges. Die hebben nu een duidelijk voorbeeld van hoe ze geen exchange moeten runnen of met verlies van geld moeten omgaan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie