Kevin Schijven Kevin Schijven
15/03/2022 07:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2022 07:20

Japan deelt boetes uit aan crypto beurzen die sancties niet volgen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: KOHUKU/Shutterstock

Het Japanse ministerie van Financiën heeft samen met de Japanse financiële toezichthouder, de Financial Services Agency (FSA), boetes aangekondigd voor cryptocurrency-exchanges die zich niet houden aan de sanctiemaatregelen voor Rusland.

Dit soort crypto-beurzen, denk aan bijvoorbeeld Binance en Bitvavo, liggen momenteel onder vuur omtrent dit onderwerp. Er wordt namelijk gevreesd dat Russen hun sancties via crypto kunnen omzeilen.

Daarom kondigt Japan de volgende straffen aan: crypto-exchanges die ongeoorloofde transacties faciliteren voor gesanctioneerde Russen, kunnen een boete van maar liefst 1 miljoen yen ($8.480 of €7.750) ontvangen over elke transactie. Leidinggeven van de beurs kunnen zelfs een celstraf tot drie jaar krijgen.

Daarnaast worden exchanges gedwongen te rapporteren aan de FSA als zij verdachte transacties onderscheppen die betrokken zijn met gesanctioneerde personen.

Cryptobeurs wint populariteit door lage tarieven en volledige controle
Cryptobeurs wint populariteit door lage tarieven en volledige controle

Meningen over uitsluiting Russen sterk verdeeld

Japan sluit zich hiermee aan bij de G7, die recent aandrongen bij exchanges om geen transacties naar Russen te faciliteren. Daar zijn echter de meningen sterk verdeeld over. Zo lijkt het voor de meeste Russen onmogelijk om crypto te gebruiken om sancties te omzeilen en is er ook geen data die ondersteund dat dit überhaupt gebeurt.

Alhoewel er veel begrip is om Rusland onder druk te zetten vanwege de oorlog in Oekraïne, sluiten niet alle exchanges zich hierbij aan. Het idee achter crypto is namelijk dat het buiten politiek zou moeten staan en toegankelijk voor iedereen zou moet zijn.

Ook daar is het echter niet iedereen het mee eens. Volgens veel mensen is het onmogelijk om een neutrale positie in te nemen in dit conflict. Een aantal beurzen kiezen ervoor om alleen toegang te ontzeggen aan gesanctioneerde Russen, zoals de oligarchen. Volgens hen zijn ook Russische burgers het slachtoffer van de acties van een krankzinnige man.

Crypto speelt vooralsnog juist een meer positieve rol in dit conflict. Het maakt donaties aan Oekraïne snel en gemakkelijk. Naar verluidt is al meer dan $80 miljoen aan crypto gedoneerd, sommige bronnen rapporteren zelfs meer dan $100 miljoen. Onlangs kondigde Oekraïne aan dat een deel van deze donaties zijn omgezet in militaire uitrusting.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie