Kevin Schijven Kevin Schijven
13/03/2022 20:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2022 20:05

Oekraïne koopt duizenden kogelwerende vesten en meer met crypto donaties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Oekraïne koopt duizenden kogelwerende vesten en meer met crypto donaties

Foto: Misha Beliy/Shutterstock

Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne, heeft het land een enorme berg aan donaties ontvangen, ook aan cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Een deel van deze crypto donaties werd de afgelopen weken direct omgezet in uitrusting voor Oekraïense soldaten.

Vrijdag kondigde Alex Bonyakov, de Oekraïense viceminister van digitale transformatie, aan dat de crypto donaties zeer worden gewaardeerd. Hij meldt dat deze donaties namelijk de levens redt van Oekraïense soldaten.

Vanaf 1 maart zijn de volgende spullen met crypto donaties gekocht: 5.550 kogelvrije vesten, 410.000 lunchpakketten, 500 ballistische platen voor kogelvrije vesten, 3.125 warmtebeeldcamera’s en nachtkijkers, 3.427 medicijnen, 500 helmen en 60 walkietalkies.

“Crypto-activa bleken buitengewoon nuttig bij het faciliteren van geldstromen naar de strijdkrachten van Oekraïne. Enorm bedankt aan iedereen die heeft gedoneerd aan het Crypto Fund van Oekraïne.

Elke helm en elk vest dat via cryptodonaties wordt gekocht, redt momenteel het leven van Oekraïense soldaten.”

Bitcoin aanbod droogt op: honderden miljoenen euro’s verlaten beurzen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto donaties op bijna $80 miljoen

Naar schatting is zo’n $15 miljoen van de crypto donaties hieraan uitgegeven. Volgens SlowMist is inmiddels al $78,5 miljoen gedoneerd aan Oekraïne. Andere bronnen spreken zelfs over meer dan $100 miljoen.

Volgens CoinShares laat de oorlog de ‘echte waarde’ van bitcoin zien. In een interview met Coindesk, zegt Bornyakov dat crypto voor dit soort donaties een stuk beter werkt dan transacties via een bank:

“Het is gemakkelijker, niet ingewikkeld, transparant en sneller in vergelijking met SWIFT-transacties, die meer dan een dag kunnen duren.”

Bornyakov meldt dat sommige Oekraïense soldaten ook een eigen crypto account hebben waar ze direct donaties mee ontvangen. Ook benadrukt hij waarom hij het belangrijk vindt dat meer cryptocurrency-exchanges de toegang moeten sluiten voor Russen:

“Dus als je met Rusland werkt, zelfs voor crypto, steun je in feite het doden van onschuldige mensen en dat is onaanvaardbaar, en als je staat voor menselijke waarden, dan moet je je terugtrekken uit Rusland.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie