Roy van Krieken Roy van Krieken
11/03/2022 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2022 20:04

Oorlog in Oekraïne onthult intrinsieke waarde van bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Oekraïne haalde al 70 miljoen dollar aan crypto donaties op

Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock

De oorlog in Oekraïne heeft flink wat discussie teweeg gebracht over de crypto industrie. Aan de ene kant zou het Rusland in staat stellen om onder de Westerse sancties uit te komen en aan de andere kant worden bitcoin (BTC) donaties juist gebruikt om humanitaire hulp voor Oekraïense inwoners te bewerkstelligen. Volgens Coinshares heeft de oorlog in ieder één ding haarfijn duidelijk gemaakt: Bitcoin heeft wel degelijk intrinsieke waarde.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin en aandelen

De laatste tijd is de correlatie tussen aandelen, voornamelijk tech-aandelen, en bitcoin enorm groot. Om die reden wordt de grootste cryptocurrency dan ook vaak in de risk-on categorie geplaatst door investeerders. Volgens Coinshares is dit echter een verkeerde insteek. Bitcoin is helemaal niet te vergelijken met tech-aandelen. Tech bedrijven bieden bepaalde goederen en diensten aan terwijl bitcoin een alternatief voor het bestaande monetaire systeem biedt. Dat zijn inherent twee compleet verschillende zaken.

Dit werd na de Russische invasie van Oekraïne maar eens bevestigd. Bitcoin is grenzeloos en het discrimineert niet. Iedereen ter wereld kan gebruik maken van het Bitcoin netwerk. Of zij nu in Nederland, Oekraine of Rusland wonen. In de basis staat het netwerk volledig los van enige inmengingen van overheden.

“Het protocol is niet discriminerend, zodat iedereen met toegang tot het internet een portemonnee kan opzetten die het equivalent is van een internationale bankrekening, vrij van enige regelgeving en menselijke/politieke invloed.”

De waarde van bitcoin

Vooral wanneer het traditionele financiële systeem onder druk komt te staan, bijvoorbeeld door een oorlog en daarop volgende sancties, komt de echte waarde van het Bitcoin netwerk naar boven. Om die reden omarmen veel inwoners van zowel Oekraïne als Rusland op dit moment bitcoin als betaalmiddel.

Volgens Coinshares zijn bitcoin transacties de afgelopen twee weken in beide landen door het dak geschoten. De traditionele financiële sector laat mensen in de steek en het Bitcoin netwerk is bij uitstek geschikt om deze leemte op te vullen. 

“Hoewel de identiteit van Bitcoin veranderlijk blijft, zullen we naarmate het volwassener wordt waarschijnlijk zien dat een van zijn oorspronkelijke kernconcepten, een stateloos activum dat vrij is van menselijke fouten en politiek, terrein blijft winnen ten opzichte van zijn identiteit als risicovol activum. Dit is treffend aangetoond door recente geopolitieke gebeurtenissen.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie