Timo Bult Timo Bult
04/03/2022 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2022 20:04

Bitcoin activiteiten namen sterk toe na SWIFT sancties Rusland

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin activiteiten namen sterk toe na SWIFT sancties Rusland

Foto: AlexLMX/Shutterstock

Is bitcoin (BTC) een manier om te ontsnappen aan de enorme chaos in Rusland en Oekraïne? Uit data van onderzoeksbedrijf Delphi Digital blijkt dat vlak na het instellen van de felle sancties tegen Rusland, de activiteiten op het Bitcoin-netwerk enorm zijn toegenomen.

Interesse in de ‘Bitcoin halving’ op hoogste punt ooit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin activiteiten zien grote toename

Delphi Digital onderzocht data afkomstig van de Bitcoin blockchain, ook wel on-chain data genoemd, om te zien wat het effect is van het uitsluiten van Russische banken van het SWIFT-systeem. Dit internationale systeem zorgt ervoor dat banken makkelijker internationale transacties kunnen afwikkelen. Het uitsluiten van de Russische banken betekent in principe dat Russen niet meer zo snel hun geld het land uit kunnen versturen.

Al gauw werd de suggestie gewekt dat bitcoin wel eens een uitweg kan bieden. Dankzij het gedecentraliseerde netwerk kan iedereen waar ook ter wereld geld via het internet versturen. Geen enkele bank of toezichthouder kan deze transacties stoppen, tenzij een crypto exchange natuurlijk wordt bevolen accounts te bevriezen. Transacties via de blockchain zelf kunnen echter op geen enkele mogelijkheid gestopt worden. Volgens Delphi Digital is er inderdaad een effect te zien vlak na de SWIFT sanctie:

De onderzoekers van het platform concluderen:

“Het aanbod van actieve BTC – zoals gemeten door beweging in het verleden <24H – is gestegen tot ongeveer 565k BTC. Dit is het hoogste niveau in meer dan een jaar. In feite hebben slechts 2 gebeurtenissen een hogere activiteit gezien: Black Thursday in maart 2020 en in mei 2020.”

Advocaat: Waarom Rusland crypto waarschijnlijk niet gebruikt

Nu is de vraag of de toegenomen activiteiten ook echt het effect zijn van de kapitaalvlucht van Russen. De toename in activiteiten kan natuurlijk ook het gevolg zijn van investeerders wereldwijd die hun bitcoins verkopen uit paniek.

Eerder was in het bitcoin nieuws te lezen dat advocaat en voorzitter op het gebied van beleid voor de Amerikaanse Blockchain Association, Jake Chervinsky, het gebruik van crypto op grote schaal onwaarschijnlijk acht. Lees in dit artikel drie redenen waarom Chervinsky dit denkt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie